Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Struja, Grijanje...

Troškovi života sve veći: 'Što će tek biti kad hrana još poskupi?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je građanima savjetovao da manje telefoniraju te tako pokriju veće izdatke za struju, prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić ima nove preporuke o štednji.

Građanima koje čeka poskupljenje grijanja ovaj put savjetuje da prozore drže zatvorenima i da se racionalnije ponašaju.
'Znači, stara struja mi je dolazila 240 kuna, a sada nova 350 kuna, gotovo sto kuna više. Ista stvar će biti i s plinom, sigurno će biti razlika i veća od 200 kuna.', kazala je Gordana. Samo na dvije stavke računi gospođe Gordane bit će skuplji 300 kuna.

>> Čačić građanima: Uvedite brojila pa će vam računi biti manji

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'HEP nije dizao cijene u proteklom razdoblju ' Čačić: Za neke obitelji povećanje cijene struje bit će veće od prosjeka Slika nije dostupna Ministar o poskupljenju struje Čačić: Manje pričanja na mobitel pa ćete imati 40 kuna za struju

Dok svakodnevno prehranjuje svoju obitelj i pažljivo bira namirnice, Gordana strahuje od novih udara na budžet, posebno u zimskim mjesecima koji tek dolaze. 'Tko zna što će još biti kada hrana još poskupi, hoće li uopće biti moguće prehraniti obitelj', dodala je Gordana. 130 tisuća obitelji u šest gradova šokirala je najava HEP Toplinarstva o poskupljenju grijanja od 37 posto. Prvi potpredsjednik savjetuje da se i građani racionalnije ponašaju.

'Znate da se to grije na način otvoreni prozori i vrata, ajmo zgrijati okolne parkove jer je svejedno, plaća netko drugi, on ne plaća. E , sad, kad se počnu plaćati realne cijene, tog trenutka dolaze i brojila', komentirao je Čačić. Tom činjenicom se smanjuje trošak do 70 posto, a ne 37 pa HEP i Ministarstvo socijalne skrbi razgovaraju o subvencioniranju ugrađivanja brojila najugroženijim građanima. Na njih je Vlada u svim dosadašnjim poskupljenjima zaboravila.

>> Svi traže Čačića zbog poskupljenja, a on snimljen kod Visa

U Hrvatskoj u ovom trenutku dvije trećine građana primaju plaću ispod prosjeka, 54 tisuće je na minimalcu, 304 tisuće nezaposlenih, stopa siromaštva visokih 20 posto. 'Stvar je u politici koja bi trebala osigurati sigurnosnu mrežu za sve one ljude, a njih je strašno mnogo u Hrvatskoj koji ovaj udar neće moći izdržati. Profitirat će Fina i ovrhovoditelji jer će imati strašno puno posla', kazala je Jagoda Milidrag Šmid. Ovaj put država se ne poziva na europsku praksu koja je pravednije podijelila teret cijena. Dok se to ne dogodi kod nas, građanima preostaje da računaju iz mjeseca u mjesec s višim troškovima života.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene