Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Trojica generala poslijepodne na statusnoj konferenciji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trojica hrvatskih generala Ante Gotovina, Ivan Čermak i Mladen Markač pojavit će se u petak poslijepodne u sudnici Haškog suda na statusnoj konferenciji na kojoj će se razmotriti u kojoj su fazi pripreme za početak suđenja.

Početak suđenja trojici generala, optuženih za zločine nad srpskim stanovništvom prije, tijekom i nakon operacije Oluja, prvotno je bio planiran za 7. svibnja, ali je neposredno prije toga početak otkazan do daljnjega, zbog niza neriješenih pitanja, u prvom redu zato što su dvojica od trojice optuženih ostali bilo bez kompletne bilo bez dijela obrane.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ekskluzivno istraživanje Dnevnika Nove TV Ekskluzivno: Za građane su presudom izjednačeni žrtva i agresor Slika nije dostupna Kao u noćnoj mori... Iz sudnice su izlazili u potpunom šoku

Na posljednjoj statusnoj konferenciji, održanoj 6. srpnja,
predraspravni sudac je rekao da nije moguće odrediti kada bi suđenje moglo početi, ali da sasvim sigurno neće početi tijekom ove godine.

U izlaznoj strategiji Haškog suda 2008. označena je kao posljednja godina za održavanje prvostupanjskih suđenja.

Statusne konferencije zakazuju se svakih 120 dana u predmetima koji tek čekaju na početak suđenja, a ta se ročišta sazivaju kako bi odvjetnici i tužitelji razmijenili informacije o pripremama za početak suđenja.

Odvjetnik generala Gotovine Luka Mišetić najavio je u četvrtak u Den Haagu u razgovoru s novinarima kako očekuje da će na statusnoj konferenciji biti riječi i o zahtjevu za puštanjem Gotovine na privremenu slobodu, iako o tome na samom ročištu neće biti donesena odluka, jer statusne konferencije vodi predraspravni sudac, a ne tročlano vijeće koje donosi takve odluke.

- Obrana generala Gotovine u stalnom je kontaktu s hrvatskom Vladom oko tog pitanja ali i drugih tema vezanih za Gotovininu obranu. Nadam se da ćemo na kraju te suradnje moći reći da je rezultirala privremenim puštanjem Gotovine na slobodu, ali na kraju i konačnom oslobađajućom presudom, kazao je odvjetnik Mišetić.

Prije početka suđenja mora se riješiti još nekoliko pitanja poput
podneska Čermakovih i Markačevih branitelja koji traže da se preispita je li Gotovinin drugi odvjetnik Gregory Kehoe u sukobu interesa zbog toga što je kao haški tužitelj ranije radio na Oluji. Uz to, haško tužiteljstvo u međuvremenu se usprotivilo imenovanju britanskog odvjetnika Andrewa Cayleya za novog Čermakova branitelja jer smatra da je u sukobu interesa zato što mu supruga radi kao savjetnica na haškom tužiteljstvu.

Čermak je, nakon što je zbog sukoba interesa ostao bez odvjetnika Čede Prodanovića i Jadranke Sloković, odabrao za nove branitelje u međuvremenu osporenog Cayleya te Stevena Kaya koji je dobio akreditaciju.

I general Markač je kompletirao svoju obranu nakon što se Goranu Mikuličiću pridružio američki odvjetnik hrvatskog podrijetla Tomislav Kuzmanović.

Generali Čermak i Markač, koji početak suđenja čekaju na slobodi, u četvrtak su stigli u haški pritvor.

Generali Gotovina, Čermak i Markač optuženi su za zločine počinjene tijekom operacije Oluja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene