Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nagla promjena vremena uzela je svoj danak. U Osijeku je troje pacijenata umrlo.


Razgovarali smo s dr. Krunoslavom Buljanom, neurokirurgom iz Opće bolnice u Osijeku, a on nam je rekao kako je pojačan broj pacijenata u posljednjih dva dana, zbog nagle promijene vremena i južine, koja je donijela naglo zatopljenje u čitavoj Hrvatskoj, a pogotovo njezinom kontinentalnom dijelu.

Vezani članci Pijavica kod Korčule (Foto: Snimio čitatelj Dnevnik.hr) Tri pijavice pojavile se u Istri i tri kod Korčule: "Ljudi su bili u strahu da se ne približi naselju" Kiša, ilustracija (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Iz ljetnog u jesenski režim: Za vikend nas čeka još kiše, DHMZ izdao crveno upozorenje zbog jakog vjetra

>> Južina donosi virozu i gripu, čuvajte se

Od dr. Buljana doznajemo kako je u protekla dva dana troje pacijenata umrlo, dok ih se dvadesetak liječi na odjelu neurokirurgije, uglavnom od posljedica moždanih udara.

I danas je pojačana aktivnost, a u samo pola sata osječka je bolnica zaprimila četvero pacijenata, od čega dvoje s teškim moždanim udarom. Liječnici se bore za njihove živote.

Liječnici su primijetili da je sve više pacijenata do 40 godina. U osječkoj se bolnici traži krevet više. 'Bolovi, vrtjelo mi se u glavi. Kao da ćete se srušiti. Težak vam je organizam', rekla je Osječanka Tatjana Eslita, koja je završila na infuziji.

'Češće kontrole krvnog tlaka, i obavezno redovito uzimanje terapije kod kroničnih bolesnika', upozorava neurolog Krunoslav Buljan. Čekaonice diljem zemlje su krcate. Stajanja nema ni u zagrebačkoj hitnoj službi.

Na zadarskoj pak tržnici znaju što je dobro za krvnu sliku. 'Češnjak i malo crvenog luka. Onda su svi smireniji', savjetuje Milica Čustić.

Mato zbog južine brine za kobasice u pušnici. Zbog visokih temperatura lako se kvare pa je požurio napraviti nove. 'Ne može biti sočna ako je od samog mesa, mora bit masno', pojasnio je Osječanin Mato Kelić.

Uz manje masnoće i redovitu terapiju olakšanje dolazi početkom tjedna.