Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žele umrijeti

Troje Hrvata čeka eutanaziju u klinici smrti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Troje Hrvata je na listi čekanja za 'potpomognuti suicid' u kontroverznoj švicarskoj klinici Dignitas.

Britanski Guardian prenosi broj osoba iz pojedinih zemalja, koji čekaju na eutanaziju, među kojima je spomenuto i troje Hrvata te po jedan bolesnik iz BiH te Srbije. Po broju osoba, koje su kraj života dočekale u Dignitasu, prednjače Njemačka i Velika Britanija. Čak 563 njemačkih i 134 britanska bolesnika, koji su uglavnom patili od neizlječivih bolesti, odlučili su prekinuti svoj život potpomognutim suicidom u klinici Dignitas.

Pročitajte i ovo Policija u Dublinu - 1 Drugi napadnuti se vraća Za obitelj mladića ubijenog u Dublinu pokrenuli humanitarnu akciju, odaziv je velik Ilustracija koliko nas ima? Objavljeno koliko Hrvata živi izvan Hrvatske: U jednoj državi ima ih najviše, a nije Njemačka

Ipak, bolesnici u tu kliniku ne dolaze samo iz Njemačke i Velike Britanije, već iz čak 29 zemalja svijeta, a u posljednjih 12 godina, tamo je eutanazirana 1041 osoba, a čak 5989, iz čitavog svijeta, želi okončati život u toj klinici. 'Ako neki hrvatski građanin umre u Zürichu, to se prijavljuje našem konzulatu. No, konzulat ne može davati nikakve podatke javnosti o bilo kojoj preminuloj osobi. U posljednje četiri godine, koliko radim u konzulatu, nikada se nitko od hrvatskih građana nije interesirao za kliniku Dignitas', rekao je za Jutarnji list Jozo Dalić iz Generalnog konzulata RH u Zürichu.

Eutanazija ilegalna, potpomognuti suicid nije

Zanimljivo je kako je u Švicarskoj eutanazija ilegalna još od 1941. godine, dok recimo, potpomognuti suicid nije. Potpomognuti suicid bolesniku, koji želi pod svaku cijenu umrijeti, omogućava samostalno uzimanje sredstva koje će prouzročiti smrt. Hrvatski Kazneni zakon ne poznaje eutanaziju, ali ima nekoliko članaka, koji s tim terminom imaju dodirne točke. Ukoliko osoba iz Hrvatske usmrti drugu osobu, na izričit i ozbiljan zahtjev te osobe, biti će kažnjena zatvorom u trajanju od jedne do osam godina, stoji u članku 94. KZ-a. 'Hipotetski slučaj u kojem bi netko vozio osobu u Švicarsku na eutanaziju prilično je klizav teren. Ako zaista ne znate što je ta osoba naumila i samo ste ju prevezli do klinike, nema kaznene odgovornosti. No, ako vam ta osoba kaže što je naumila, govori što želi učiniti, tu bi tužiteljstvo već moglo pokrenuti postupak', pojasnio je za Jutarnji odvjetnik Veljko Miljević.

Dignitas je utemeljen 1998. godine od strane 77-godišnjeg Ludwiga Minelija u Zurichu. Minelli je bivši novinar i odvjetnik specijaliziran za ljudska prava, a njegova klinika od samih svojih početaka izaziva polemike i kontroverze. Zbog nje je Minelli zaradio i nadimak 'Howard Hughes potpomognute smrti', a protiv njega je bio pokrenut i sudski proces zbog asistiranja u suicidu nekolicine osoba oboljelih od shizofrenije i Alzheimerove bolesti, zbog njihove smanjene mentalne kompetencije u donošenju odluke o oduzimanju vlastitog života.

Njihov kraj pratio čitav svijet

Svjetski mediji u nekoliko su navrata već prenosili smrti iz klinike Dignitas. 2006. godine prenesena je vijest o 66-godišnjoj uglednoj britanskoj liječnici Anni Turner, koja se odlučila za asistirani suicid, nakon dijagnosticirane supranuklearne paralize. dvije godine kasnije, svjetski mediji su prenijeli slučaj 23-godišnje mlade ragbijaške zvijezde Daniela Jamesa, čijem su asistiranom suicidu prisustvovali njegovi roditelji. Cijeli svijet je pričao i o poznatom 85-godišnjem britanskom dirigentu Sir Edwardu Downesu i njegovoj 74-godišnjoj supruzi Joan, koji su zajedno izabrali smrt u Dignitasu. Supruga je bolovala od raka, a on je bio gotovo slijep i nesposoban da se sam o sebi brine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene