Obavijesti Video Pretražite Navigacija
očajni stanovnici Dankovca

Tri tjedna nakon potresa i dalje spavaju u stajama, garažama i autima: "Nitko nas ne čuje, kao da nikome nismo važni..."

Poslijedice potresa za Dankovčane - 1
Poslijedice potresa za Dankovčane - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Poslijedice potresa za Dankovčane - 1 Poslijedice potresa za Dankovčane - 1 Foto: DNEVNIK.hr Poslijedice potresa za Dankovčane - 4 Poslijedice potresa za Dankovčane - 4 Foto: DNEVNIK.hr Poslijedice potresa za Dankovčane - 3 Poslijedice potresa za Dankovčane - 3 Foto: DNEVNIK.hr Poslijedice potresa za Dankovčane - 2 Poslijedice potresa za Dankovčane - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 Stjepan Budak Galerija 1/6 >>
Tri tjedna nakon potresa, stanovnici Dankovca žale se da nitko nije došao provjeriti više od stotinu oštećenih kuća. U strahu od urušavanja žive u stajama, garažama, autima.

Otišli smo provjeriti kakva je situacija u Dankovcu, a dolazak ekipe Dnevnika Nove TV izazvao je promptnu reakciju iz Grada Zagreba. Na teren su hitno poslani statičari koje su dočekali ogorčeni stanovnici.

„Ne mogu... do sad nisam ni minute zaplakao“, kroz suze priča Tomislav Budak

Pročitajte i ovo Pas Roger pomaže u potrazi VIDEO/FOTO Sreća da nije upao u policiju: Pas Roger postao zvijezda nakon potresa na Tajlandu Potres kod Zagreba Novo podrhtavanje Dva potresa kod Zagreba: "Udar, kao grmljavina. Užas!", "Glasan tutanj i kratko podrhtavanje"

Nadomak su Zagreba, a osjećaj je kao da su u drugoj državi. Nakon što ih je potres istjerao iz domova, građani Dankovca osjećaju se zaboravljeno.

„Nitko nas ne čuje, kao da nikome nismo važni…“, priča Tomislav.

Više od stotinu oštećenih kuća još uvijek nitko nije došao pregledati. Dankovčani iz straha od urušavanja ne spavaju u svojim domovima.

„Ja unutra ne spavam. Četiri noći prespavala sam u autu jer me je strah spavati u kući“, priča Neda.

Dok jedni spavaju u autima i garažama, drugi su krenuli u prenamjenu staja. Već tri tjedna čekaju kad će i njima vladajući i struka doći u posjet.

„Ne daj Bože da ponovno dođe, sve bi se urušilo. Zato i molim da dođu čim prije statičari da vidimo šta s ljudima. Da li smiju u objekt ili ne smiju u objekt“, priča Stjepan Budak, predsjednik Mjesnog odbora.

Statičare zasuli pitanjima

Iako je gradonačelnik Bandić najavio kako će danas posjetiti Dankovec, to se nije dogodilo. Umjesto njega, iz Grada su statičare pozvali na hitan pregled. Stanovnici Dankovca statičare su zasuli pitanjima.

„Vrši se pritisak na nas sa strane politike, vrši se pritisak na nas sa strane ljudi. Mi smo statičari volonteri koji radimo brze preglede. Detaljni pregled, to je zapravo sljedeći korak gdje će se raditi za sve zgrade koje su oštećene, gdje će se utvrditi stvarni stupanj oštećenja, gdje će se utvrditi nekakav troškovnik po kojem će se dalje donositi odluke da li su zgrade za sanaciju“, objašnjava statičar Luka Božić.

Emocije Dankovčani ne mogu sakriti. Njihov život već tri tjedna odvija se u svega dvadesetak kvadrata, a pročelnik Kalinić ne daje odgovore koje oni žele čuti.

„Čak se inzistira na pravljenju novog zakona putem kojeg bi se proširile ovlasti da se ljudima može još više pomoći, nego što im se može pomoći po sadašnjem zakonu“, kaže Pavle Kalinić, pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

Grad: "Ne rušite oštećene objekte"

Vladajući i struka napominju da građani ne ruše oštećene objekte i da čekaju da Zakon o obnovi stupi na snagu.

Za obitelj Budak svaki novi potres je noćna mora jer, Zakon je tek u fazi nacrta.

„Svako malo kad zadrma, skočimo jer osjetimo kuća se trese. Kuća je velika opasnost. Osjećamo se jadno, bijedno“, kaže Vesna Budak.

Velika opasnost i još veće iščekivanje konkretne pomoći ostavljaju samo jednu misao.

„Fala Bogu, živi smo“, kaže Vesna. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene