Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prostitucija se nikako ne smije smatrati zanimanjem, a zakonom treba kažnjavati korisnike seksualnih usluga žena, složili su se sudionici skupa o prostituciji i trgovanju ženama.


Skup se održao u organizaciji Centra za žene žrtve rata ROSA, u zagrebačkom hotelu "Palace", a okupio je 20-ak predstavnika i predstavnica državnih institucija i nevladinih organizacija koje se bave tom problematikom.

Vezani članci Prosvjedi u Varšavi Poljska oporba ublažila stajalište o abortusu kako bi pridobila mlađe birače Donesen Zakon o obnovi Banovine - 4 Sve na jednome mjestu: Na koga se sve odnosi Zakon o obnovi potresom pogođenih područja i kako će pomoći unesrećenima

"Svrha preko 90 posto slučajeva trgovanja ženama je seksualno iskorištavanje i zlostavljanje žena kroz prostituciju", upozorila je u današnjem izvješću sa skupa udruga ROSA.

Ženske organizacije, PETRA, mreža nevladinih organizacija za
prevenciju i eliminaciju trgovanja ženama i djecom, te Ženska mreža Hrvatske, istaknule su da se u javnosti prostitucija ne prepoznaje kao oblik nasilja nad ženama i jedan od najizrazitijih oblika neravnopravnosti muškaraca i žena.

Po hrvatskom zakonu prekršajno se kažnjavaju samo žene koje se bave prostitucijom, dok kupci seksualnih usluga koji stvaraju potražnju prolaze nekažnjeno i ostaju potpuno nevidljivi.

Sudionici skupa, među kojima su bili i predstavnici Vlade, Sabora i drugih institucija te nevladinih udruga, složili su se da istodobno s dekriminalizacijom žena treba uvesti i kaznenu odgovornost za kupovanje seksualnih usluga.

Kriminalizacija "kupaca" potrebna je zbog opasnosti da se s ukidanjem kažnjavanja žena krene prema legalizaciji seks industrije.

Okrugli stol organiziran je u okviru projekta "Mobiliziranje
zajednice u suzbijanju trgovanja ljudima" koji u Hrvatskoj provodi CARE International u suradnji s Mrežom PETRA. 

Projekt je financijski poduprlo Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.