Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Trčati i pritom činiti dobro, za sve ljubitelje zdravoga života bolje kombinacije nema. Stoga nije neobično da je humanitarna utrka 'Trčanjem mijenjamo dijabetes - Mladi za mlade', usprkos prohladnom i kišnom jutru okupila više od 400 trkača.


Cilj utrke je ukazati na važnost tjelesne aktivnosti kod svih koji se nose s dijabetesom i pokazati da ih uz malo truda ta bolest ne mora sprečavati u normalnom životu. Velika gužva bila je na startu.

Vezani članci Gužve na Velesajmu Otkriveno zašto su pozivi za cijepljenje počeli stizati mladima, poznato i što s onima koji odbiju AstraZenecu Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Buljan Flander oštro: "Struka bi trebala više raditi na zaštiti prava djeteta, jer kao da smatramo da je roditelj i vlasnik djeteta pa mu treba dijete vratiti pod bilo koju cijenu"

Podršku mladima oboljelima od dijabetesa dali su mnogi njihovi prijatelji i kolege. 'Prijateljica mi ima dijabetes pa trčim, malo humanitarno', rekla je Lara Granuša, pobjednica utrke na 2.000 metara. 'Inače, ja sam dijabetičar tipa 1 i mnogo mi znači da je utrka ovako lijepo posjećena i dobro organizirana', rekao je Vedran Krčadinac, sudionik utrke.

>> Pridružite se i vi trčanju protiv dijabetesa!

'Bitno je da smo otrčale za dijabetes, za mlade. I moja prijateljica isto ima dijabetes, tako da je njoj to najviše značilo', rekla je Mija Bokulić. Šećerna bolest zahvaća oko 6 posto populacije, a može se javiti već u djece. S dijagnozom dijabetesa susrela se i obitelj Stišćak.

'Bio je šok prvi tren, a nakon toga 15 do 20 dana prilagodbe i onda svakodnevni život', rekao je Mario Stišćak. Tjelesna aktivnost postala im je iznimno važna. 'Bavim se breakdanceom, doma igram nogomet s prijateljima i volim trčati', rekao je Ivan Stišćak. Promijeniti životne navike nije lako, ali se itekako isplati.

Prikupljeni novac iskoristit će se za edukacije i radionice, ali prije svega za organizaciju kampa za mlade. 'Njegov cilj je da djeca s dijabetesom, adolescenti počnu brinuti sami o sebi, da ta briga više nije na roditeljima', rekla je Nataša Rojnić Putarek sa Zavoda za dječju endokrinologiju i dijabetes KBC-a Zagreb. Svi koji su danas uživali u Maksimiru nadaju se kako će utrka postati tradicionalna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook