Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pokret za Hrvatsku 'Ne u EU' podnio je danas Državnome izbornom povjerenstvu (DIP) zahtjev za poništenje referenduma o pristupu Republike Hrvatske Europskoj uniji, provedenog 22. siječnja, jer je, po njihovu mišljenju, proveden nezakonito te je samim tim propao.


Razlog za poništenje, tvrde u pokretu, jest u neusklađenosti Zakona o referendumu s promjenom Ustava i njegovih odredaba o referendumu od prije dvije godine, što je propust Hrvatskoga sabora, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare ispred zgrade Hrvatskoga sabora.

Vezani članci Tomislav Ćorić Ograničavaju se cijene goriva, Ćorićevo ministarstvo pojasnilo detalje odluke Andrej Plenković Premijer o cijeni goriva: "Vidjet ćemo je li potrebna intervencija. Bila je cijena nafte niža. Tad nitko ništa nije govorio"

Po riječima Dražena Kelemineca, referendum nije uspio jer je na njega izašlo samo 43 posto birača od ukupnog broja, a da bi bio pravno valjan, po Zakonu o referendumu, na nj treba izaći 50 posto plus jedan birač. Zato od DIP-a tražimo da poništi referendum jer je proveden protivno zakonu, dodao je.

Član Pokreta za Hrvatsku 'Ne u EU' Natko Kovačević rekao je kako traže i raspisivanje novih parlamentranih izbora i ostavku vlasti jer su na referendumu očito izgubile povjerenje, a pristup u EU bio im je jedan od glavnih programa na izborima. Iznio je mnoge kritike na račun sadašnje vlasti i oporbe rekavši da je njihova politika sluganska te da u Saboru nema prave oporbe.

Keleminec se požalio i na ponašanje policije nakon uhićenja u subotu, kada su dan prije referenduma članovi pokreta pokušali skinuti zastavu EU-a na Trgu bana Jelačića, u čemu ih je spriječila policija te su privedeni. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju