Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mesić ne odustaje

'Zakon o medicinskoj oplodnji zadire u ravnopravnost'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Stjepan Mesić potvrdio je danas da neće odustati od najavljenog zahtjeva za ocjenom ustavnosti Zakona o medicinskoj oplodnji od Ustavnoga suda jer smatra da se njime dira ravnopravnost građana, a uloga je Predsjednika, naglasio je, da štiti ustavnost i ravnopravnost građana.

'S obzirom da se ovdje dira u ravnopravnost građana, a ja štitim ustavnost i ravnopravnost građana, ja sam morao reagirati', odgovorio je Mesić na pitanje novinara nakon svečane prisege novih sudaca Ustavnoga suda o razlozima traženja ocjene ustavnosti Zakona o medicinskoj oplodnji. 'Potpisao sam zakon jer mi to propis nalaže, ali ću sigurno tražiti izjašnjavanje Ustavnog suda o ustavnosti tog zakona', dodao je. Na upit novinara odgovorio je kako drži da je moguće srušiti zakon, kao i da je sinoć o tome razgovarao s ministrom zdravstva Darkom Milinovićem.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sastanak s Rodom Josipović za zakon koji će dovesti do većeg broja djece Slika nije dostupna Očajni parovi 'zatrpavaju' nas mailovima 'Hvala što ste nam 'olakšali' put do roditeljstva'

'Razgovarao sam s njim već sinoć, on je tražio razgovor, i rekao je da su podlogu za zakon tražili u dva druga zakona gdje se govori o tri godine staža u izvanbračnoj zajednici. Međutim, to su drugi zakoni, druga regulativa i smatrao sam da ja ipak moram ići na Ustavni sud, pa neka on riješi. Zato imamo Ustavni sud', rekao je Predsjednik. Ustavni sudac Mato Arlović kazao je kako će se procjena ustavnosti navedenog zakona ubrzo pojaviti pred Ustavnim sudom. 'Zahtjevi predsjednika države imaju svoju težinu', zaključio je Arlović.

>> Medicinska oplodnja i za izvanbračne zajednice

Mišljenja je kako se u konkretnom slučaju ne radi o 'nekakvom velikom sukobu' s ministrom Milinovićem, već se, kaže, radi o različitom pristupu. 'Ja polazim da se u zakonu ipak radi o nepravnopravnosti ljudi', rekao je Mesić i na pitanje hoće li se predomisliti oko traženja ocjene ustavnosti odgovorio je da neće. 'Ako se dvoje mladih upozna na autobusnom kolodvoru, plane ljubav i ožene se za mjesec dana, oni mogu tražiti potpomognutu oplodnju jer su u bračnoj zajednici. S druge strane, ako imate par koji ne želi formalizirati svoju vezu, ali želi i dalje živeti dok ljubav traje, a u vezi su godinu dana i žele potpomognutu oplodnju, oni na to nemaju pravo, moraju čekati tri godine. Je li to logika? To jednostavno nije logika', rekao je Mesić.

Postupa li predsjednik ispravno blokadom zakona o umjetnoj oplodnji?

  • Da, napokon netko pametan
  • Iako ima ovlasti, ne bi se trebao mješati u to pitanje

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene