Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sever upozorava Milanovića

'Smanjite PDV na hranu prije nego gladna djeca počnu plakati!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Nezavisnih sindikata Krešimir Sever obratio se Vladi pismom u kojem traži smanjenje PDV-a na hranu, kako bi se barem malo građanima olakšala najavljeno jesensko poskupljenje hrane.

Krešimir Sever upozorava premijera Milanovića na alarmantne vijesti o strašnoj suši koja će neupitno dovesti do jesenskog povećanja cijena hrane, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Ilustracija Na sjednici Vlada objavila nove cijene goriva Andrej Plenković Anketa Dnevnika Nove TV Vjerujete li da će s novom Vladom biti bolje? Pogledajte kako ste glasali

Ne treba biti poljoprivredni stručnjak da bi se primijetilo u kojem su stanju hrvatska polja, ispucana, izbrazdana sušom, prepuna prašine u koju je suša pretvorila zemlju, klonulih i sasušenih biljaka, tvrdi Sever.

Osvrće se i na katastrofalni ovogodišnji urod kukuruza, koji će biti još jedan čimbenik zbog kojeg će cijene hrane porasti. Naime, kukuruz kao temeljna stočna hrana uvijek utječe i na cijene mesa.

>> Cijene hrane nezaustavljivo rastu, a zbog suše mogle bi 'podivljati'

'Očekivana poskupljenja hrane, na koju hrvatskim građanima mjesečno ode 30-40 posto ukupnog mjesečnog troška (a u Europi i SAD-u je to prosječno 11-13 posto) izazvat će drastičan udar na kućne proračune. Ne trebamo Vas ni podsjećati kako se pokrivenost minimalne potrošačke košarice prosječnom plaćom kreće na oko 78 posto i kako najveći udjel u trošku košarice ima trošak hrane, oko 40 posto', upozoravaju sindikati.

Naglašavaju kako su građani opterećeni i skupljim kreditima i sve većim kamatama. Poskupjele su i komunalije, plin i struja. Sindikati upozoravaju kako građani štede na svemu gdje je to moguće, od održavanja stanova, obnovi kućanskih aparata, odjeći i obući, higijenskim potrepštinama.

Sve ih više štedi i na hrani. 'U takvim životnim uvjetima građane čekaju nova poskupljenja hrane, a to će se 'poklopiti' i s početkom školske i akademske godine te početkom sezone grijanja uz poskupjele plin i struju. Tko će to izdržati?', pitaju se sindikati.

Upozoravaju Vladu kako se zbog svega navedenog za tešku jesen treba pripremiti upravo sada. 'Građani trebaju pomoć. Vrijedno je prisjetiti se stare narodne mudrosti kako odgovorni roditelji ne čekaju da im gladna djeca počnu plakati nego ručak počinju pripremati na vrijem'. tvrde.

Naglašavaju kako svu mudrost treba usmjeriti da na vrijeme pripremi mjere za ublažavanje toga novoga udara na građane.

'Ovih smo dana bili svjedoci medijskih napisa kako je vlada u prvih 7 mjeseci ove godine u odnosu na prošlu u proračun od PDV-a povećano prihodovala gotovo 2 milijarde kuna (9,3%) što je najvećim dijelom posljedica povećanja stope PDV-a. To su uplatili hrvatski građani. Od svojih su skromnih prihoda dodatno izdvojili gotovo 2 milijarde i za toliko umanjili mogućnosti svojeg kućnog proračuna', podsjećaju sindikati.

Još jednom apeliraju na Vladu da smanji PDV-a na hranu i uz neke druge nužne mjere omoguće da građani budu manje gladni nego li su sada, a pogotovo nego li će biti od jeseni.

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene