Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Indeksi cijena za 2012.

Cijene hrane nezaustavljivo rastu, a zbog suše mogle bi 'podivljati'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prosječne cijene poljoprivrednih proizvoda u drugom tromjesječju 2012. više su za 1,4 posto u odnosu na isto razdbolje 2011. ili čak za 10,9 posto u ondosnu na 2005.

Cijene stoke i stočnih proizvoda u odnosu na isto razdoblje prošle godine porasle su za 3,6 posto, priopćeno je iz Državnog zavoda za statistiku. Cijene stoke i stočnih proizvoda u odnosu na 2005. godinu porasle su za 6,1 posto.

Pročitajte i ovo Cijene na tržnici Na zagrebačkom Dolcu Rastu cijene hrane, građani na placu negoduju: "Nekad ste za 200 kuna mogli kupiti punu vrećicu" Slika nije dostupna Do kraja godine još veće REZULTAT NOVE POREZNE REFORME Osim cijena u kafićima i restoranima, porasle i cijene hrane

Cijene dobara i usluga u prvom tromjesečju 2012. porasla je u odnosu na prethodnu godinu za 3,7 posto. Cijena je u odnosu na 2005. godinu porasla čak 44, 2 posto.

Inače, 2005. godina je prva godina kada su indeksi cijena za RH izračunati u okviru nacionalnog programa PHARE, odnosno u skladu s Eurostatovim preporukama te se uzima kao referentna godina.

Cijena kukuruza u stalnom je porastu, u zadnjih pet godina ona je čak dvostruko veća. Godine 2012. zasijano je 6 posto manje nego inače, a 2011. godine proizvedeno je 1,735,000 tona kukuruza. Od toga je izvezeno 162,537 tona.

>> Povijesna suša u SAD-u, cijene hrane naglo porasle u cijelom svijetu

Nezapamćena suša jedan je od glavnih razloga za aktualni porast cijene kukuruza. Tako je i američki urod kukuruza značajno smanjen zbog najgore suše u proteklih pedeset godina. No, najviše zabrinjava što su cijene hrane prošlog mjeseca globalno porasle za šest posto.

Međunarodna organizacija za poljoprivredu objavila je indeks za kolovoz u kojem stoji da je u prosijeku cijena žitarica porasla za 17 posto, dok je cijena šećera u prosijeku porasla 12 posto. Cijena kukuruza narasla je za 23 posto.

Kako kiše još uvijek nema na vidiku, stručnjaci pretpostavljaju da će se cijena kukuruza još više vinuti u visine.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene