Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Transparency International: prst gore za borbu protiv korupcije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga Transparency International Hrvatska (TIH) ocijenila je danas da dosadašnja realizacija vladina antikorupcijskog programa zaslužuje prolaznu ocjenu, iako u zadanom roku do 30. lipnja nije ostvareno svih 15 ciljeva iz programa suzbijanja korupcije.

Predsjednik TIH-a Antun Petrović rekao je na konferenciji za novinare da je do 30. lipnja napravljena izmjena Zakona o postupku primopredaje vlasti, analiza stanja privatizacije državnog portfelja i izrađen program plana jačanja mjera sprječavanja sukoba interesa.

Pročitajte i ovo Muškarac se zapalio na Markovu trgu oglasilo se i odvjetništvo Policija objavila detalje o strašnom činu na Markovu trgu: "Službenik je krenuo prema muškarcu..." Zapalio se muškarac na Markovom trgu Nove informacije Doznali smo prve informacije o stanju muškarca koji se zapalio pred Vladom

No, na vrijeme nije napravljena analiza mreža sudova i državnih odvjetništava. Iako je taj cilj trebao biti ostvaren do kraja lipnja, nije bio ostvaren ni do sredine srpnja, kada je TIH prikupio podatke o realizaciji tih ciljeva, rečeno je na konferenciji za novinare.

Predstavnici TIH-a očekuju da će rokovi biti bolje poštovani u
realizaciji predstojećih pet zadataka koje treba ostvariti do kraja rujna. 

Smatraju da je za dosljednu provedbu programa nužno poštivati sve zadane rokove, kako bi se pokazala odlučnost u suzbijanju korupcije. Stoga su se u inicijalnoj analizi zanimali samo jesu li poštovani rokovi provedbe ciljeva.

Petrović također drži da je za daljnje ostvarivanje programa nužno osnovati povjerenstvo za praćenje provedbe programa.

Na upit novinara, Petrović je rekao da aktualni slučajevi osoba uhićenih zbog traženja mita nisu rezultat provedbe antikorupcijskog programa nego prvenstveno posljedica promjena društvene klime u kojoj su građani prepoznali korupciju kao društveno zlo i odlučili poduzeti nešto protiv toga.

TIH je pozvao građane koji naiđu na korupciju da takve slučajeve prijave na besplatni telefon 0800 245 542, kako bi ih se uputilo na tijela koja će im omogućiti rješenje problema.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene