Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pravi primjer uspješnog malog poduzetništva pronašli smo u malenom međimurskom selu Dunjkovcu. Tradicionalni zanat bačvarstva Stjepan Pozvek pretvorio je u unosan biznis, a svoje bačve uspio je prodati čak i u Australiju.


U maloj međimurskoj tvrtki radi se puno i naporno. 'Jako je teško, ali moramo raditi! Sve se radi ručno, to je dosta fizičkog posla', kazao je radnik Nenad Zadravec.

Vezani članci Davor Huić iz Udruge Lipa Tko je sve među poslodavcima koji su tražili pomoć? "Bacate novac iz helikoptera pa vam koji put padne krivo" Budite transparentni i vjerodostojni u svojoj komunikaciji Što je bitno učiniti danas kako biste bezbolno nastavili poslovanje nakon krize

Marijan Zadravec bačve proizvodi već 13 godina. 'Prije smo radili sa željeznim tipnama, sada smo počeli stavljati drvene tipne, zato jer je bolje i ekološki', kazao je. Zajedno s još osam kolega dio je uspješne bačvarske priče u malenom selu Dunjkovec.

>>
Njihova priča svakome može biti motiv!

'To je takav zanat koji trebaš raditi s voljom, a ne tek toliko da radiš', kazao je bačvar Stjepan Pozvek koji je zanat izučio prije trideset godina. Danas su njegove bačve dom za mnoga vina diljem svijeta. 'Izvozimo oko 80 posto. Da nema toga, ne bi mogli to postići. Tu nema puno strojeva, dosta se ručno radi', kazao je.

Na godinu zarade više od 2 milijuna kuna. Tajna uspjeha je, kaže Stjepan, u kvalitetnom drvu od kojeg izrađuje bačve. 'Koristimo hrast kitnjak sušeni i cijepani. Sušimo ga 24 mjeseca pa nadalje i još ih peremo i plavimo s vodom', kazao je Stjepan.

Svoju uspješnu priču Stjepan će uskoro proširiti u novo proizvodno postrojenje vrijedno pet milijuna kuna. Od zarađenog novca kupit će i nove i modernije strojeve te otvoriti nova radna mjesta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook