Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Lex Perković'

Karamarko: Surađivao sam s Nijemcima na slučaju Perković

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je kako nijedna vlast dosad nije procesuirala Josipa Perkovića jer za to 'očito, hrvatsko pravosuđe nije imalo volje'.

'Bilo je kaznenih prijava, bilo je priča o izručenju, o nedostatku dokaza... Očito hrvatsko pravosuđe nije imalo volje riješiti taj slučaj', rekao je Tomislav Karamarko u razgovoru za javnu televiziju, a upitan znači li to da posao nije odradilo Državno odvjetništvo, odgovorio je: 'Ne, ne kažem da Državno odvjetništvo nije odradilo taj posao. Treba ocijeniti tko je što odradio'.

Pročitajte i ovo Tomislav Karamarko "Dvojio sam..." Oglasio se Karamarko: Objasnio kako bi HDZ mogao dobiti izbore i s kime bi trebao koalirati Tomislav Karamarko na općem saboru HDZ-a govorio i o svojoj kandidaturi Karamarko savjetuje vodstvu HDZ-a da osnuje Domoljubnu koaliciju broj dva

>> Tomislav Karamarko: Ušli smo u EU kao prevaranti!

Izručenje bivšeg agenta i čelnika Udbe Josipa Perkovića, a kasnije i hrvatskih tajnih službi, traži Njemačka koja ga sumnjiči za ubojstvo hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. u Muenchenu. Karamarko je potvrdio da je, kada je bio na čelu SOA-e, surađivao s njemačkim pravosudnim tijelima na tom slučaju.

'Posredstvom međunarodne pravne pomoći smo surađivali s njemačkim pravosudnim organima. To je ono što mogu reći, mi i odvjetništvo. S time da morate znati, po ZKP-u, takve postupke prije svega koordinira odvjetništvo. Mi smo uvijek bili nekakav servis koji je dostavljao informacije, a to smo radili, dostavili i svoju zadaću ispunili', rekao je.

Hrvatska je izmjenama zakona krajem lipnja 2013. ograničila primjenu europskog uhidbenog naloga, popularno nazvanog 'lex Perković', što je izazvalo negativne reakcije Europske komisije i najavu sankcija. Volio bih da ne dođe do sankcija, ali u tu nas je situaciju doveo premijer Zoran Milanović, naglasio je Karamarko.

Dvojezičnost u Vukovaru

Govoreći o problemu postavljanja ploča na javnim ustanovama s natpisima na latinici i ćirilici u Vukovaru, Karamarko je ponovio da Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina treba gledati integralno jer taj zakon člankom 8 priječi da se dvojezične ploče postave u Vukovaru.

Na sjednici Gradskog vijeća Vukovara, 24. rujna, rekao je, bit će pokrenuta inicijativa da se Vukovar proglasi mjestom posebnog pijeteta što znači, dodao je, da bi ćirilični natpisi ostali u dijelu 'koji kontrolira država, a sve što kontrolira grad tu bi išlo latinično pismo'.

Upitan kada bi, po njemu, bilo vrijeme da su dvojezični natpisi na svim institucijama u Vukovaru, Karamarko je odgovorio: 'U onom momentu kada bude zadovoljen čl. 8 Ustavnog zakona, što znači da se zakon može implementirati samo u onom slučaju ako doprinosi razvoju odnosa, suradnji i komunikaciji većinskog naroda s pripadnicima nacionalnih manjina. Nažalost, u Vukovaru u ovom trenutku to nije slučaj'.

U čl. 8 Ustavnoga zakona o pravima nacionalnih manjina stoji da se odredbe toga Ustavnog zakona i odredbe posebnih zakona kojima se uređuju prava i slobode pripadnika nacionalnih manjina moraju tumačiti i primjenjivati sa svrhom poštivanja pripadnika nacionalnih manjina i hrvatskog naroda, razvijanja razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među njima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene