Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NEUMOLJIVE BROJKE

Pošast modernog doba postaje sve gora i u Hrvatskoj, a jedna stvar stručnjake posebno zabrinjava

Aktualno Galerija Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images Droga - 3 Droga - 3 Foto: DNEVNIK.hr Droga - 2 Droga - 2 Foto: DNEVNIK.hr Droga - 4 Droga - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Droga - 1 Galerija 1/5 >>
S većim švercom u porastu je i konzumacija droga u Hrvatskoj, a posebno je porasla konzumacija kokaina. Priču donosi reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo.

"Suočeni smo s hiperprodukcijom svih vrsta droga, ali i relativizacijom trošenja droga", kaže Dražen Rastović, voditelj Službe kriminaliteta droga. Kaže da je situacija zabrinjavajuća. Brojke su neumoljive.

Od listopada prošle do ove godine policija je izvršila nekoliko velikih zapljena droge, od kokaina, heroina, amfetamina do marihuane, čija bi ulična vrijednost bila do nekoliko stotina milijuna kuna. No, većina ulova bila je u tranzitu, kao dio hrvatske rute.

"Hrvatsko ilegalno narkotržište izuzetno je malo. Kad govorimo o zapljenama velikih količina kokaina koje smo imali ove i prošlih godina, vezana su isključivo za zapadna tržišta, gdje je velik broj osoba koje troše kokain i gdje se nalazi velika količina novca", kaže Rastović. 


Puno je toga prošlo i ispod policijskog radara i završilo na domaćem tržištu. Svjedoče tome analize otpadnih voda na prisutnost droga koje provodi Zavod za javno zdravstvo. Rezultati su porazni.

"Ono što je posebice zabrinjavajuće je porast potrošnje kokaina od 2015. do 2021. od tri do pet puta", ističe Željko Petković, zamjenik ravnatelja HZJZ-a.

"S tim da s kokainom treba biti oprezan jer je zadnje istraživanje vezano za hospitalizaciju pokazalo da je kokain postao broj jedan uzroka kod hospitalizacija", dodaje.

Ovisnika je sve više, kao i pacijenata na odvikavanju, prisilnom ili dobrovoljnom.

Pročitajte i ovo U garažama pronađena droga i oružje - 2 Pao diler Uz svoju, unajmio i garažu u zagrebačkoj Dubravi: Policajce šokirali prizori koje su zatekli

"Iskoristivost bolničkih kreveta na našem odjelu konstantno je iznad 120 posto, što je porast proteklih godina. Kada govorimo o vrstama droga, možemo biti zadovoljni problematikom heroina, gdje broj ovisnika pada, međutim sve je veći broj mladih koji su ovisni o kanabinoidima i stimulansima, poglavito sintetskim stimulansima, speedu i ecstasyju", rekao je psihijatar u bolnici Vrapče, Ivan Ćelić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna velika akcija Preprodavali drogu i nabavljali oružje i eksploziv? Policija pretražuje domove deset osoba

Hrvatska se često voli uspoređivati sa zapadnim zemljama. U puno toga prilično kaskamo, ali po pitanju droge, stav je struke, stojimo rame uz rame.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene