Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Treba biti stručno i argumentirano

Kakvo je stanje s prizivom savjesti u hrvatskim bolnicama? "Nema nitko pravo prozivati niti suditi"

Aktualno Galerija Slavko Orešković Slavko Orešković Foto: DNEVNIK.hr Jasenka Markeljević Jasenka Markeljević Foto: DNEVNIK.hr Morana Brkljačić Morana Brkljačić Foto: DNEVNIK.hr Ultrazvuk Ultrazvuk Foto: DNEVNIK.hr +1 Priziv savjesti - Ilustracija - 3 Galerija 1/6 >>
Iz Ministarstva zdravstva za Dnevnik Nove TV poručuju da iz bolnica periodično prikupljaju podatke o djelatnicima s prizivom savjesti. Prema posljednjim podacima, u vukovarskoj i riječkoj bolnici nema ginekologa s prizivom savjesti, dok se u šest hrvatskih bolnica svi ginekolozi pozivaju na to pravo.

Iz Ministarstva podsjećaju da pravo na priziv savjesti te pravo žene na pobačaj, ne isključuju jedno drugo. O prizivu savjesti govorilo se na skupu Hrvatskog liječničkog zbora, Liječničke komore i Akademije pravnih te medicinskih znanosti.

Poručili su da je to dio pravne stečevine Europske unije i hrvatskog Ustava, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak.

"Predstavlja autonomiju odluke i nema je nitko pravo prozivati niti suditi, niti tražiti od liječnika kad se ne smije pozvati na priziv savjesti", smatra Morana Brkljačić, predsjednica Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju HLZ.

Pročitajte i ovo Mirela Čavajda još jedan nadzor Oglasilo se Ministarstvo zdravstva o slučaju Mirele Čavajde: Otkrili kakve će sankcije poduzeti nakon što su utvrđeni propusti

Jasenka Markeljević
, dopredsjednica Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju HLK kaže da tko želi imati pravo na priziv savjesti može, tko ne želi ne mora. "To je definirano zakonom i svim ovim dokumentima", rekla je Markeljević u Dnevniku Nove TV.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna međusobna optuživanja Bolnica iz koje je krenula afera Čavajda: Doktori pišu anonimna pisma, žale se jer se jedan dan u tjednu ne priprema meso...

"Kad se govori o tim temama ne treba paušalno nego stručno i argumentirano. Ovdje su i naši pravnici, volio bih da mi kažu što je to feticid, što je čedomorstvo - jer naš zakon to nije jasno regulirao", zaključio je dekan zagrebačkog Medicinskog fakulteta Slavko Orešković.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 




 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene