Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Aktualnosti u Gradu Zagrebu

Tomašević otkrio kada bi mogla biti otvorena sljemenska žičara: ''Treba provesti novo mjerenje buke''

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović održali su konferenciju za medije na kojima su govorili o aktualnostima u Zagrebu.

Zajedničku konferenciju za medije najavili su u utorak gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Zatvaranje Jakuševca VIDEO Tomašević otkrio kada će otvoriti Centar za gospodarenje otpadom u Resniku: "Nećemo nikoga čekati" Automobil zastupnika Gordana Marasa Parkiranje na zelenoj površini Maras napao Tomaševića zbog parkirne kazne: "Bolje bi im bilo da slikaju smeće po ulici"

Gradonačelnik Zagreba najavio je da će Grad uskoro imati i glasnogovornika.

''Od 1. siječnja imat ćemo 16, a ne 27 ureda. Neki ostaju u pravnom slijedu. Uskoro ćemo imati i pročelnicu ureda za upravljanje imovinom, uskoro ćemo imati i glasnogovornika pa ćemo krenuti s popunjavanjem tih osnovnih kadrova za normalno upravljanje gradom'', najavio je.

''Bila je ovo izazovna godina i što se tiče upravljanja, međutim iduće godine se očekuje da se sve to stabilizira i da preuzmemo uzde upravljanja gradom'', kazao je Tomašević.

Projekti u idućoj godini

Najavio je i projekte koje se planira provesti u 2022l. godini. "Zelena transformacija grada, gospodarenje otpadom, solarizacija grada, nova kompostana. Tu konačno počinju projekti za izgradnju pogona za gospodarenje otpadom koji se nisu dogodili u zadnjih 20 godina", rekao je.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović poručio je da će se pomno pratiti razvoj situacije oko demografske mjere roditelj-odgojitelj. "Ako ne budemo zadovoljni s učincima ukidanja mjere, dodatno ćemo je prepraviti, a ako bude potrebno napravit ćemo rebalans proračuna", kaže.

Pucanje vodovodnih cijevi

Osvrnuo se i na situaciju s učestalim pucanjem vodovodnih cijevi u Zagrebu rekavši da je to problem koji će se rješavati godinama, no da se gradonačelnik s time mora suočiti. ''Plan ćemo imati i držat ćemo se tog plana kako bi se građani mogli ujutro umiti ili popiti čašu vode'', poručio je. 

Jutrošnje pucanje cijevi na Medveščaku komentirao je i gradonačelnik ponovivši da su održani brojni sastanci s Ministarstvom graditeljstva te da postoji projekt 'Aglomeracija Zagreb'. ''U idućih osam godina će dvije milijarde kuna iz europskih fondova ići u Grad Zagreb i ulaganje u vodovodnu mrežu'', rekao je. Očekuje da se do poslijepopdnevnih sati sanira najnovije puknuće cijevi.

Kada je riječ o sljemenskoj žičari, otkrio je da bi žičara mogla biti otvoreno krajem siječnja ili početkom veljače.

''Ono što sada predstoji je izmjena građevinske dozvole i novo mjerenje buke na točkama koje će definirati DIRH. Nakon toga ide procedura koja uključuje sanitarnu inspekciju, Ministarstvo prometa i MUP. Realna je situacija da bi žičara mogla biti otvorena krajem siječnja ili početkom veljače”, kaže gradonačelnik i dodaje da će se nastaviti raditi na smanjenju buke koju proizvodi žičara.

Rok za obnovu nerealan

Tomašević je kazao da je lobiranje u Europskoj komisiji da se produže rokovi za korištenje novca za obnovu nakon potresa posao Vlade. ''Ti rokovi od 18 mjeseci za sve projekte, dokumentaciju, suglasnosti javnih konzervatora, javnu nabavu i samu izgradnju gotovo su nemogući'', kaže.

Komentirao je i suradnju s Vladom rekavši da nije važno podnosi li premijera na osobnoj razini.

''Moja je dužnost zastupati interesa građana. Kad govorimo o obnovi, rekao sam već da ne možemo biti zadovoljni. Ne znam tko može biti time zadovoljan, kad govorimo o obnovi privatnih zgrada'', rekao je.

''Jasno je da se oko mnogih stvari ne slažemo, da smo iz različitih političkih opcija, ali moramo imati otvorene kanale komunikacije, i to nije ni prva ni posljednja situacija da su različite opcije na vlasti u gradu i u državi. Usprkos svim političkim razlikama, mi moramo neke probleme rješavati, a jedan od tih problema je i žičara'', zaključio je gradonačelnik Zagreba.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene