Obavijesti Video Pretražite Navigacija
USUSRET IZBORIMA

Oglasio se i Karamarko, tvrdi da ima rješenje hrvatskih problema. Pogledajte što je sve poručio

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši potpredsjednik Vlade i nekadašnji šef HDZ-a Tomislav Karamarko nedavno je osnovao Institut za sigurnost i prosperitert Hrvatske, a za portal Euractiv komentirao je aktualnu situaciju i probleme u Hrvatskoj.

Ususret predstojećim lokalnim izborima oglasio se i - Tomislav Karamarko. Bivši šef HDZ-a i nekadašnji potpredsjednik Vlade nedavno je osnovao Institut za sigurnost i prosperitet Hrvatske, a za portal Euractiv napisao je kolumnu u kojoj analizira poziciju Hrvatske na Balkanu i u Europi.

Pročitajte i ovo Tomislav Karamarko "Dvojio sam..." Oglasio se Karamarko: Objasnio kako bi HDZ mogao dobiti izbore i s kime bi trebao koalirati Andrej Plenković i Tomislav Karamarko - 1 zakuhalo pred izbore Povratak otpisanog? Komunikacijski stručnjak o neočekivanom gostu na skupu HDZ-a i novom sloganu

Donosimo vam najzanimljivije dijelove Karamarkova obraćanja, a cjelovitu kolumnu možete pročitati na Euractivu.

1. O geostrateškoj važnosti Hrvatske

"U nedjelju, Hrvati će izaći na birališta kako bi izabrali gradska vijeća i gradonačelnike diljem zemlje. Zašto su izbori u tako maloj EU zemlji vrijedni pozornosti? Lokacija Hrvatske je od velike geostrateške važnosti - Balkan je preko sto godina katalizator globalnih i regionalnih vojnih sukoba."

2. O junaštvu hrvatskog naroda

"Hrvatski narod je glavni junak u toj priči, on se, uz velike žrtve, prilagođavao novom svijetu te obvezao na konstruktivan put u budućnost. Od zemlje na rubu propasti postali smo zemlja članica Europske unije, članica NATO-a i lider u regiji".

3. O tome gdje se danas nalazi Hrvatska

"Hrvatska se danas nalazi na raskrižju. Usprkos našim uspjesima, situacija je neizvjesna, a problemi s kojima se suočavaju naša zemlja, regija i cijeli svijet sve su složeniji. Sada je vrijeme da se izgradi jača i prosperitetnija Hrvatska, u kojoj će svaki građanin imati šansu ostvariti bolju kvalitetu života."

4. O njegovom Institutu za sigurnost i prosperitet Hrvatske

"S tim ciljem, napravio sam prvi korak i službeno osnovao hrvatski Institut za sigurnost i prosperitet, koji će biti posvećen oblikovanju sljedećeg poglavlja Hrvatske i njezinih građana. To će biti prvi nezavisni think-tank, koji će okupiti najbolje umove u Hrvatskoj i svijetu, kako bismo se suočili sa složenim izazovima te predložili stvarna rješenja od kritične važnosti za hrvatsku budućnost."

5. O problemima koji muče Hrvatsku i kako ih riješiti

"Nažalost, Hrvatska nema dugoročnu viziju za razvoj, niti ima resurse i kapacitete koji su u stanju riješiti njezine najteže probleme - kratkoročno razmišljanje i krizno upravljanje nas znatno opterećuju. Naš cilj je okupiti ljude, ideje i uspješne studije slučaja, koji se potom mogu primijeniti u Hrvatskoj kako bi se poboljšali životi sadašnjih i budućih generacija".

6. O pohlepi i kolapsu Agrokora

"Ovo je pravi trenutak da se razmišlja dugoročno i da se oblikuju politike koje će Hrvatsku učiniti sigurnijom i bogatijom. Najbolji primjer ovoga je kolaps Agrokora, najveće kompanije i najvećeg poslodavca u Hrvatskoj, koji prijeti širenjem na širu ekonomiju.

Prepuštam institucijama i sudovima da istraže uzroke krize, iako smatram da su pohlepa, sebični interesi i slab regulatorni okvir odigrali veliku ulogu u ovoj priči. Postoji i bitan međunarodni aspekt cijelog slučaja. Agrokor je dužan ruskim bankama, što može dovesti do ruskog utjecaja na hrvatsku ekonomiju te tako i na hrvatsku sigurnost."

7. Opet malo o njegovom Institutu

"U predstojećim mjesecima, u suradnji s našim međunarodnim partnerima, Institut će početi razvijati i voditi implementaciju novih programa, koji će osvježiti našu poljoprivredu i domaću proizvodnu bazu, kako bi se iskoristio talent mladih u Hrvatskoj".

8. O ruralnim resursima kao preduvjetu za uspjeh Hrvatske

"Hrana i voda su među našim najvažnijim prirodnim resursima. Razvijanje snažnih ruralnih sredina je preduvjet uspješne zemlje. Možemo biti ponosni na svoja postignuća i biti nezavisna nacija. No, težak posao tek počinje. Nadam se da će moji sugrađani te svi prijatelji Hrvatske u Europi, Americi, Izraelu i drugdje podržati napore da izgradimo jaču, sigurniju i prosperitetniju Hrvatsku. Naš uspjeh će donijeti stabilnost i prosperitet cijelom Balkanu."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene