Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Fizičar na čelu

Tome Antičić novi ravnatelj Instituta Ruđer Bošković

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Upravno vijeće Instituta Ruđera Boškovića (IRB), izabralo je danas dr. sc. Tomu Antičića za ravnatelja toga instituta na četverogodišnje mandatno razdoblje od 2012. do 2016. godine, priopćio je večeras IRB.

Kako se navodi, Upravno vijeće donijelo je tu odluku nakon razmatranja mišljenja Natječajnog odbora i Znanstvenog vijeća IRB-a. Podsjeća se da su petorica kandidata za mjesto ravnatelja 18. lipnja ove godine predstavili programe na zajedničkoj sjednici Znanstvenoga i Upravnoga vijeća Instituta te Natječajnog odbora.

Ističe se da je Tome Antičić znanstvenik s velikim međunarodnim ugledom koji je objavio 94 znanstvena rada indeksiranih u bazi podataka Current Contents, a citiranih više od 2600 puta s H-indeksom 28.

Predstojnik je IRB-ova Zavoda za eksperimentalnu fiziku (ZEF) od 2008. koji je pod njegovim vodstvom ubrzo prerastao u najuspješniji zavod Instituta i od ukupno 16 FP7 projekata na IRB-u, čak devet ih je na ZEF-u, a njihova je vrijednost veća od 15 milijuna kuna.

Uz europske projekte Zavod ima velik broj drugih međunarodnih projekata, poput NATO i IAEA, kao i međunarodnih ugovora od kojih ima respektabilne financijske prihode, a predvodi i po broju objavljenih znanstvenih publikacija.

Antičić je voditelj je i FP7 projekta "Particle Detectors", vrijednoga više od osam milijuna kuna, koji je i najveći takav projekt iz fizike, ne samo na IRB-u već i u Hrvatskoj. Projekt objedinjuje eksperimentalne aktivnosti većine laboratorija na ZEF-u, a njegovom realizacijom IRB će dobiti aktivnu ulogu u eksperimentalnoj nadogradnji CERN-ovih silicijskih detektora.

Tome Antičić rođen je u Splitu 1969. Znanstvenu karijeru počeo je na Sveučilištu u Londonu gdje je, kao jedan od najboljih studenata, diplomirao fiziku 1990., a iduće godine magistrirao je teorijsku fiziku na prestižnom Sveučilištu Cambridge, da bi 1997. godine doktorirao na Johns Hopkins Sveučilištu u Baltimoreu na eksperimentalnoj fizici čestica. Većinu rada na doktoratu proveo je na istraživanjima u sklopu L3 eksperimenta na CERN-u, gdje se trenutačno bavi istraživanjem stranih čestica na NA61 eksperimentu, u kojem vodi analizu hiperona i ima ključnu ulogu u kalibraciji podataka.

Voditelj je i Povjerenstva IRB-a za strukturne fondove, nacionalni ekspert pri Europskoj komisiji za projekt "FP7 Cooperation - Energy", te Povjerenstva za praćenje Okvirnih programa Europske zajednice za istraživanje i tehnološki razvoj Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH.

Do stupanja na dužnost novoga ravnatelja dr. sc. Marin Roje nastavit će obnašati dužnost v.d. ravnatelja IRB-a. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vrijedan 2,5 milijuna eura PREDSTAVLJEN PROJEKT PaRaDeSEC NA IRB-u Omogućit će zapošljavanje vrhunskih svjetskih stručnjaka Slika nije dostupna Oni to rade uspješno Doznajte pravi recept za povlačenje novca iz EU fondova

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene