Zagrebački gradonačelnik danas je održao sastanak o građanskom odgoju u zagrebačkim školama. Nakon sastanka - Tomašević, Reškovac, Jokić i Đaković iznijeli su glavne zaključke.


Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević održao je sastanak s Povjerenstvom za izvannastavnu aktivnost "Građanski odgoj i obrazovanje" u osnovnim i srednjim školama Zagreba.

Vezani članci Djeca i odrasli Kako s djecom i mladima razgovarati o ratu u Ukrajini? 10 ključnih savjeta umjesto zabrana i ignoriranja Ana Tuškan, članice Radne skupine Ministarstva obrazovanja Ana Tuškan o novoj školskoj godini: ''Nužno je odgovoriti što sa školama koje rade u više smjena. Predložili smo različite modele nastave''

Nakon sastanka, gradonačelnik Tomašević, predsjednik Povjerenstva Tomislav Reškovac, viši znanstveni suradnik Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu Boris Jokić i Tanja Đaković dali su izjave.

"Mi smo to najavili još u rujnu da ćemo pilotirati program kao izvannastavnu aktivnost u školama. Aktivnosti idu po planu. Prijedlog kurikuluma bi trebao biti gotov u veljači pa se onda prijavljuju škole. Mini pilotiranje će biti ove školske godine u nekoliko škola, a u 30 škola bi krenulo pilot iduće nastavne godine", rekao je.

Program "Škola i život" također će biti jedna od fakultativnih aktivnosti, to jest predmeta. U Rijeci se to već provodi. Satnica bi iznosila 70 sati.

"Riječ je dakle o fakultativnom predmetu. On je namijenjen učenicama i učenicima drugih i trećih razreda srednjih škola. Sa satnicom od 70 sati. Kurikulum je već izražen, bit će predstavljen s predstavnicima srednjih škola u Zagrebu, kako bi vidjeli koliko je interes za uvođenje tog pilotiranja", objasnio je.

Pilotiranje fakultativnog predmeta biti će sljedeće godine u Zagrebu i Primorsko-goranskoj županiji. Za sve aktivnosti novac je već osiguran, rekao je. "Novac je već osiguran za sve ove aktivnosti u ovoj godini. Iznimno sam sretan da idemo s dva programa u zagrebačke škole već od sljedeće školske godine. Vjerujem da je ovo početak novog obrazovanja ne samo u Zagrebu, veći u Republici Hrvatskoj."

Pretpostavljaju da će oba programa predavati nastavnici koji pripadaju društveno-humanističkoj skupini, ali to nije nužno.

Josip Jagić Tomaševićev savjetnik podigao prašinu u javnosti: ''Zaboravio sam da internet ne trpi ironiju''

Tomislav Tomašević Sjećate se afere oko kadroviranja u Zagrebačkom holdingu? Povjerenstvo utvrdilo da su Tomašević, Dolenec i Korlaet prekršili zakon

Boris Jokić istaknuo je da će se na ovaj način lokalne političare, gradonačelnike i druge držati odgovornima. "Naši mladi nemaju svoj glas, a ovo je prilika za artikulaciju toga glasa. Škola i zajednica pokušava probiti barijeru u školstvu koja postoji već 30 godina, a to je problem školske zgrade. Škola i zajednica pokušava iskoračiti u zajednicu i dozvoliti zajednici da uđe u školu", rekao je.

Tanja Đaković navela je da se aktivno građanstvo razvija od malih nogu izgradnjom stavova, vještina... "Aktivno građanstvo se razvija i to od malih nogu izgradnjom stavova, stjecanjem vještina, znanja, a što se kasnije prakticira u aktivnom životu, zato je nama građanski odgoj od vrlo velike važnosti", objasnila je.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju