Ulazak Hrvatske u NATO, pregovori s EU, kao i niz važnih zakona koje Sabor treba donijeti, u rukama su 153 osobe. No, jesu li te osobe dovoljno kompetentne za posao koji je pred njima?


Saborske će klupe najviše 'grijati' liječnici, ekonomisti, pravnici i profesori. Od toga se samo njih 24 mogu pohvaliti titulama doktora znanosti. 

Vezani članci Edukacija, ilustracija Pokrenuta peticija za seksualni odgoj u školama: ''Velik broj mladih dobiva netočne, moralizirajuće informacije o seksualnosti koje utječu na njihov razvoj'' Marta Narančić, Hrvatski u Zemlji čudesa Profesorica besplatno priprema učenike za državnu maturu: "Kolega me pitao zašto to radim kad tu nema zarade"

U HDZ-u ih je svega 5, a u SDP-u najviše 12. U HNS-u i HDSSB-u po dva i među manjinama 3. 

HSS je jedina stranka koja nema doktora znanosti. Njihov je najobrazovaniji magistar Jambo. U ovom su sazivu tradicionalno HSS-ovci stranka koja ima zastupnika s najnižim stupnjem obrazovanja. 

HNS, stranka koja se diči intelektualcima u svojim redovima, u ovom je sazivu, čini se, po obrazovnoj snazi slabija. Od sedam zastupnika njih troje ima samo srednju školu. 

Statistika kaže kako je SDP najobrazovaniji. Od 56 zastupnika čak 84 posto ima fakultetsku diplomu. No, u svojim redovima imaju 11 posto onih sa samo srednjom školom. 

Broj zastupnika sa srednjom školom u HDZ-u je gotovo jednak onom kod njihovog glavnog konkurenta SDP-a. Tako fakultetski obrazovanih HDZ-ovaca u Saboru ima 74 posto, onih s višom školom 15, a sa srednjom 11 posto. 

Nečija diploma nije jamstvo za kvalitetan rad. No, u prošlom mandatu zastupnici su nerijetko glasovali, a da nisu znali o čemu. 

Pa bi valjalo da, ako nisu stručnjaci za neko područje, a odlučili su biti glasačke mašine, barem čitaju materijale.