Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svađe u diplomaciji

Tko kontrolira hrvatsku diplomatsku mrežu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok izvana stižu kritike na naš račun, hrvatski se državni vrh i dalje prepucava oko veleposlanika. Ministarstvo vanjskih poslova ne odustaje od raščišćavanja afere s veleposlanikom Vejnovićem koji je u Libiju švercao alkohol.

Od smjene Jovana Vejnovića na Zrinjevcu ne odustaju, a zbog toga je i došlo do eskalacije sukoba s Pantovčakom. Opozovu li ga, Mesić je imati jednog čovjeka manje u svojoj diplomatskoj kvoti.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović, urednice vanjske politike Dnevnika Nove TV Analiza Ivane Petrović Srbija politički mobingira Hrvatsku: "Ovo je predstava, šira rusko-srpska igranka" Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Rast napetosti Reakcija MVEP-a nakon što je Srbija protjerala hrvatskog diplomata: "Ovo je korak prema pogoršanju međusobnih odnosa"

Imati svog čovjeka u veleposlanstvu znači, tvrdi bivša veleposlanica u Švedskoj, imati kontrolu nad tokom informacija. 'Ako imaju svog čovjeka negdje, bit će sigurniji da će dobiti informacije. I moram priznati da tako i je. Jedan dio veleposlanika šalje informacije direktno samo jednoj od te dvije osobe odnosno u jednu od te dvije institucije', kaže Jagoda Vukušić.

A upravo to, navodno je jedan od razloga zašto je Neven Jurica predsjedniku trn u oku. Svi izvještaji iz Amerike stižu samo na premijerovu adresu. Hrvatsku u svijetu predstavlja 82 diplomatska predstavništva. Problemi nastaju kada se koriste u stranačke ili privatne svrhe.

'Diplomacija prije svega treba služiti interesima države, a ne da se problemi u diplomaciji određuju prema stranačkoj podobnosti ili lojalnosti pojedincima', kaže bivši veleposlanik u Švedskoj, prof. dr. sc. Branko Cataran.

Ppuno je navodno i raznih malverzacija. Mnogi su se ambasadori skoro osramotili kada su trebali stranim kolegama darovati poklone. U podrumu ambasada bilo je svega - od vina s lažnim etiketama do rakija iz kućne radinosti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene