Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počinje obračun

Tko će letjeti iz HDZ-a zbog govora mržnje: "Ima imena koja su poznata široj hrvatskoj javnosti. Za mene je to bilo iznenađenje''

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nakon sastanka Predsjedništva stranke je najavio da će se s onima koji su širili govor mržnje u zatvorenim WhatsApp i Viber grupama obračunati stranački ogranci i časni sudovi. Javnost zanima tko su ljudi kojima prijeti izbacivanje iz HDZ-a.

O spornim prepiskama članova stranke, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković govorio je oštro. Govor mržnje neće tolerirati. A ni nelojalnost članova.

"Mislim da onakvih par primjera koje ste vidjeli jučer ne zavrjeđuju da budu dio najjače i najodogovornije najuspješnje hrvatske stranke, to će odlučivati časni sudovi, bitno je da takvih praksi u HDZ-u ne bude", rekao je Plenković nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a.

Za grupe na Viberu i WhatsAppu HDZ-ovaca, kaže, nije znao. "To su zatvorene grupe moram priznat žao mi što ranije nisam znao za takve komunikacije sad kad znamo oni koji su nadležni po tom će poduzimat mjere", rekao je Plenković.

A u prepisci su bile i ovakve poruke:

- Puno je jeftinija metoda leđnog plivanja niz savu, Brzo, jeftino i ekološki osivješteno!

- Metak u čelo!

- Svakodnevno ga treba bojkotirat i njegovu ljevičarsku protunarodnu masonsku politiku

Zadatak su dobile županijske i gradske HDZ-ove organizacije. Stav vrha stranke je da se ne može pozivati na nasilje i političku likvidaciju i da se glasa za druge kandidate. 

''Ima i poznatih imena''

O svemu je u Dnevniku Nove TV govorio predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, Branko Bačić. Repoteru Andriji Jarku Bačić je rekao da je dobra odluka Predsjedništva HDZ-a da verbalnom nasilju nema mjesta u političkoj stranci.

 ''Takvo verbalno nasilje ne može stanovati ni u hrvatskom društvu. Stoga je dobro da takve članove koji prijete, vrijeđaju, sankcioniramo i udaljimo iz HDZ-a i stoga će ta odluka dobro doći i u kampanji Kolinde Grabar-Kitarović'', rekao je Bačić i time potvrdio izbacivanje članova iz stranke.

Dodao je da je Predsjedništvo zadužilo lokalne čelnike gradskih i županijskih organizacija da se, sukladno statutu, sankcionira članove koji pišu ''takve grozne objave i poruke''.

Bačić je otkrio i da su među HDZ-ovcima koji su pisali neprimjerene poruke u WhatsApp i Viber i poznata imena. ''Ima imena koja su poznata široj hrvatskoj javnosti. Moram reći da je za mene to bilo iznenađenje'', kazao je.

Objasnio je da sada slijedi postupak pred časnim sudom HDZ-a koji će ''jasno odgovoriti na takva podmetanja koja su naštetila HDZ-u i prije, a da to nismo znali''.

''HDZ je prejak'', kratko je odgovorio Bačić na pitanje da komentira činjenicu da među HDZ-ovim članovima ima i onih koji podržavaju Miroslava Škoru, Predsjedničina protukandidata. ''Takav način postupanja ne može proći u HDZ-u i onima koji drže da su drugi kandidati bolji – vrata su širom otvorena'', poručio je Bačić. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene