Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba za fotelje

Tko će dobiti posao iz snova u EU?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska će u Europski parlament poslati i svoje zastupnike. Interes je velik, ali to i ne čudi jer je plaća jednog europarlamentarca čak sedam tisuća eura, prosječni hrvatski radnik za takvu plaću mora raditi pola godine!

No, to je tek dio povlastica koje će uživati dvanaest hrvatskih zastupnika. Dvanaest fotelja u europskom parlamentu rezervirano je za hrvatske zastupnike. Birat će ih građani na izborima. 'Trebao bi biti vrlo obrazovan i dobro poznavati mehanizme djelovanja i mehanizme odlučivanja u Europskoj uniji', kaže prof.dr.sc. Damir Grubiša s Fakulteta političkih znanosti.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković, Roberta Metsola, Andrej Plenković Ima ozbiljnog konkurenta Ugledni medij raspisao se o Plenkoviću, pogledajte gdje ga vide: "Bio bi to pozitivan signal..." Rafalei dolaze u Hrvatsku Povijesni prelet FOTO/VIDEO Hrvatska vojska ulazi u 21. stoljeće: Više od milijardu eura za nove moćne čuvare neba

Sretnike koji će saborske zamijeniti europskim hodnicima čeka iznimno visoka plaća i niz privilegija. Neće im biti teško priviknut se na euro život. Imat će plaću od sedam tisuća eura i četiri tisuće eura za opće troškove. Oko sedamnaest tisuća za troškove ureda i plaće suradnika. 'Posao je koji u potpunosti može iskoristiti radne potencijale onih koji to hoće a može se provući i sa malo manje aktivnosti', ističe Neven Mimica.

'Svi koji dođu ovdje imat će veliku težinu na svojim leđima, da njih relativno mali broj zapravo budu dovoljno glasni da ih se prepozna u onome što će raditi', rekla je Marija Pejčinović Burić. No do njihovog izbora u lipnju 2014-te fotelje će grijati promatrači. Iako u zadnjem redu bez prava glasa ne i bez brojnih povlastica. 'Oni će u tom razdoblju imati ista prava kao i zastupnici u Hrvatskom saboru osim što će njihov mandat u saboru biti u mirovanju', kaže Andrej Plenković, državni tajnik MVP-a.

Dodatne dnevnice pokrivat će im smještaj, hranu i automobil. Dobit će i ured. Besplatno korištenje frizerskih usluga, sauna, teretana. Europski parlament otvara vrata i drugima, ne samo političarima. Unija će trebati i 20 prevoditelja, 17 simultanih, 11 pomoćnika u zastupničkim klubovima i još 14 osoba na drugim poslovima. Provjerili smo i kakve su ambicije naših sugovornika.

'O tome ćemo odlučivati kada za to dođe vrijeme', rekao nam je Andrej Plenković. 'Ostaje kao ambicija ali za stalnu realizaciju morat ćemo se strpiti', priznaje Neven Mimica. 'To ćemo još vidjeti', kratko nam je rekao Milorad Pupovac. Za posao iz snova puno je kandidata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene