Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Tito je naredio smaknuće desetaka tisuća ljudi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
- Odluka o 'čišćenju neprijatelja' posve je sigurno donesena u najvišem jugoslavenskom državnom vrhu, naredba je morala doći od glavnog zapovjednika jugoslavenske vojske Josipa Broza Tita, no ne zna se točno kad i u kojem obliku'.

Izjavio je to u razgovoru za najnoviji broj "Glasa Koncila" Mitja Ferenc, član Komisije slovenske Vlade za istraživanje masovnih grobišta.

Pročitajte i ovo Ilustracija slučaj šokirao zemlju Stravičan zločin u susjedstvu! Devetorica silovala djevojčice od 10 i 12 godina, jedan sve snimao: "Bili su sigurni da neće biti prijavljeni" Masovno ubojstvo u Mladenovcu kod Beograda - 3 Mještani šute "Možda je Božja kazna!": Policija ispituje što se dogodilo s kućom ubojice iz Mladenovca

Mitja Ferenc, doktor povijesnih znanosti, privukao je početkom
kolovoza pozornost hrvatske javnosti objavom rezultata istraživanja o do sada najvećem pronađenom hrvatskom stratištu nakon Drugoga svjetskog rata - protutenkovskom rovu u Teznom.

- Tako velika i masovna likvidacija nekoliko desetaka tisuća ljudi ne bi bila moguća bez naredbe s najvišeg političkog i vojnog vrha, izjavio je dodavši kako se mora ustvrditi da je nova jugoslavenska vlast zbog golemoga broja ubojstava bez sudskih presuda počinila stravičan zločin nad vlastitim stanovništvom.

Ferenc tvrdi da je među 540 do sada pronađenih grobnica u Sloveniji najmanje 125 onih u kojima su žrtve pripadnici hrvatskog naroda.

- Riječ je o vojsci NDH i brojnim civilima koji su se u svibnju 1945. povlačili prema Austriji da bi se predali engleskoj vojsci, koja ih je vratila i predala jugoslavenskim vlastima. Slijedio je povratak tzv. križni put, marševi smrti u kojima je život izgubilo više desetaka tisuća osoba, dodao je.

Ferenc smatra da je odavno trebao početi zajednički projekt otkapanja tajnih grobnica Hrvata u Sloveniji. Koliko mi je poznato, kako kaže, sporazum o uređenju hrvatskih groblja u Sloveniji hrvatskoj je Vladi predložen još 2003., ali nije bilo odaziva.

- Trenutna je situacija sljedeća: jedino je 1179 žrtava, čiji su
posmrtni ostaci iskopani na 70 metara trase autoputa prilikom otkapanja protutenkovskog rova u Teznom, pokopano na groblju u Dobravi, dok nekoliko desetaka posmrtnih ostataka Hrvata još leži u različitim skladištima i čeka odgovor političara, izjavio je.

Na osnovi matematičkog izračuna i usporedbom iskapanja koja su obavljena 1999., Ferenc smatra da u protutenkovskom rovu još ima otprilike 15.000 žrtava.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene