Tim za krizne intervencije u srijedu ujutro stigao je u osnovnu školu Dalj zbog nesreće koja se dogodila na odmorištu Novska. Četiri psihologa razgovarala su s učenicima - svjedocima strašne prometne nesreće u kojoj su život izgubile njihove školske kolegice.

Galerija


Psiholozi će u četvrtak održati sastanke s roditeljima djece, a potom i s učiteljima. Uz grupnu terapiju, sa svima njima će raditi i pojedinačno.

Vezani članci Kamion koji je prouzročio nesreću kod Novske (Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL) Stravična nesreća kod Novske: Autoprijevoznik već kažnjavan zbog nepoštivanja zakona o radnom vremenu i odmoru svojih vozača Brat vozača kamiona (Dnevnik.hr) Brat vozača kamiona: "On uopće ne pije i vozi već više od 40 godina. Ne mogu shvatiti što se dogodilo"

O psihološkoj pomoći u Dnevniku Nove TV razgovarali smo s kliničkom psihologinjom iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba, profesoricom Sanjom Jusufbegović.

Na koji se način u takvim situacijama pristupa djeci?

Na način da se procijene potrebe sve djece koja su neposredno bila očevici tog događaja, ali i one koja su bila prisutna na indirektan način. Krizni tim na licu mjesta procjenjuje potrebe svih ostalih sudionika. Pomoć se odnosi i na sve ostale kojima je potrebna. Ta krizna intervencija se odnosi na jedan oblik psihološke prve pomoći koja se odnosi na proživljavanje svih doživljenih činjenica, koja su možda djeca vidjela, ali i na njihove reakcije. Govorimo o strukturiranom razgovoru u kojem stručna osoba vodi računa o svim važnim čimbenicima koji se događaju. Cilj je spriječiti dugoročne nepovoljne reakcije djece

Kako prevladati traumu?

U ovom slučaju govorimo, ne samo o prevladavanju traume, nego i o suočavanju s gubitkom. Trauma se odnosi na reagiranje, nošenje s nevjericom, somatskim tegobama, tegobama koje se mogu odnositi na promjene u funkcioniranju, doživljajima koje djeca mogu imati, neke od tih reakcija njima zaista mogu biti vrlo strane i mogu se osjećati vrlo nesigurno i uplašeno. Što se tiče žalovanja, ovdje govorimo ne samo o roditeljskom gubitku koji je neprocjenjiv i koji je neusporediv s ičim drugim. Govorimo i o gubitku na puno različitih razina – gubitku prijateljica, gubitku učenica.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr