Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kakva vremena dolaze za njih?

'Zoran Milanović je usamljeni dirigent bez orkestra'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izjava šefa SDP-a da će stranke koje danas upravljaju državom zajedno ići na izbore i ove jeseni, nije potvrdio koalicijski partner iz Istre - IDS. Nakon što su se šefovi vladajućih stranaka sastali u Istri, profesor Tihomir Cipek za Dnevnik analizira postoji li u Kukuriku savezu - jedinstvo.

Neusklađeni odgovori ostavljaju dojam problema u koaliciji. 'Koalicija je ostala na onima koji nemaju izbora HNS je stranka koja će, ako ne ostane u koaliciji, pretrpjeti veliki poraz. HSU je tradicionalno vezana stranka, jedna zapravo interesna stranka', tvrdi profesor Tihomir Cipek.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Zoran Milanović Turbulentni odnosi Plenković i Milanović prvi put zajedno nakon izbora: I moćni avioni bili su predmet spora Rafalei dolaze u Hrvatsku Povijesni prelet FOTO/VIDEO Hrvatska vojska ulazi u 21. stoljeće: Više od milijardu eura za nove moćne čuvare neba

IDS kalkulira. Samostalno u Istri imaju svoje biračko tijelo koje im jamči do dva zastupnika. U koaliciji, osim kroz jedno ministarsko mjesto, nisu puno profitirali. 'Zoran Milanović je ostao usamljeni jahač u ovoj predizbornoj utrci no neke mu stvari idu na ruku', kaže Cipek.

Iako je do izbora manje od godinu dana, profesor Cipek smatra, koalicija ima vremena ojačati. 'Vlada je pokazala odlučnost u aferi švicarski franak i to bi im moglo donijeti određene prednosti', smatra profesor.

Zoran Milanović i Vesna Pusić: Nakon zadnjih izjava suradnja s Čačićem ne dolazi u obzir

Širenje lijeve koalicije bilo bi dobro za aktualnu ekipu. No, s kim proširiti koaliciju? ORAH je jasno protiv, Laburisti, za sad, također, a Koalicija, kaže profesor Cipek, ne djeluje ozbiljno. 'Kao usamljeni dirigent bez orkestra. Zoran Milanović je dirigent. Postoje dvije osobe koje bi htjele dirigirati, ali nema baš onih koji bi svirali na tu glazbu', smatra profesor Cipek.

Tomislav Karamarko, s druge strane, okupio je 8 stranaka. Rezultat je vidljiv - tri pobjede. Izvan takozvanog desnog bloka ostaje HDSSB. 'Orkestar vođen oštrom dirigentskom palicom, niz malih stranaka, neke su irelevantne, ali imaju dobru glazbu i publika je pljeskala', nastavlja analogiju Cipek.

Najviše koristi na izborima mogli bi imati,smatra profesor Cipek, oni koji ostanu izvan dviju velikih koalicija. A upravo za njih i njihovu potporu trebat će se najviše potruditi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene