Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Održana skupština HND-a

Teška godina za opće stanje u medijima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka ocijenio je danas na redovnoj godišnjoj skupštini Društva da je tekuća godina teška za opće stanje u medijima, te da je bila opterećena napadima i prijetnjama novinarima a, prvi put, i ubojstvom.

Spomenuvši nedavna ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića rekao je da se je i prije prijetilo i tuklo novinare, ali da nijedan novinar prije toga nije ubijen. Duka je kazao da stanje u medijima opterećuje pad etike, da su novinari sve više skloni senzacionalizmu, te da je stvorena osovina politike velikih oglašivača i nakladnika medija. Sve je manje društveno odgovornog novinarstva a sve se više najavljuju otkazi u pojedinim medijskim kućama, rekao je Duka ocjenjujući da ni sljedeća godina neće biti laka za novinare. 

Pročitajte i ovo Napadi na medije - 1 Problematične izmjene Sloboda medija i novinara u Hrvatskoj je u opasnosti? ''Vlada inzistira na zakonu opasnih namjera'' Prosvjed ispred središnjice HDZ-a - 3 Prijavit će policiji HND osudio napade na prosvjedu: "Svu ljutnju, srdžbu i bijes usmjerili su prema novinarima"

>> 'Smrt novinarima' - poručuju Bad Blue Boysi

HND čini sve da zaštiti novinare i da zajedno sa sindikatom spriječi gubitak radnih mjesta, rekao je predsjednik HND-a ocijenivši da su medijski zakoni uglavnom relativno dobri ali da se mnoge odredbe ne primjenjuju. Profesionalnoj etici pomogli bi statuti redakcija koji sada gotovo ne postoje, istaknuo je navodeći da je zatražena službena arbitraža HND-a i Udruge novinskih izdavača kako bi se izradio jedan model statuta koji bi se potom uvodio u redakcije.

Duka je izvjestio da je HND smanjio ukupan broj novinarskih nagrada i ocijenio je da bi trebalo zakonski urediti da se novinare ne može novčano kažnjavati zbog naknade štete.

Glavni su zadaci u slijedećem razdoblju jačanje profesionalne etike, fizička i profesionalna zaštita novinara, posebice onih koji se bave istraživanjem i temama o kriminalu, da treba rješavati stanje u lokalnim medijima, ponajprije u radio-postajama koje bi, kazao je, trebalo privatizirati. Rekao je i da je potrebno izabrati glavnog urednika glasila HND-a 'Novinara' koji bi mogao napraviti kvalitetan posao.

Osim toga, HND će nastaviti suradnju s Društvom za zaštitu autorskih prava, a za dvije godine proslavit će sto godina postojanja, rekao je Duka zaključivši da je izuzetno važno da HND ostane moderna i profesionalna organizacija.

U nastavku su podneseni izvještaji o radu Središnjeg odbora i Nadzornog odbora HND-a, Novinarskog vijeća časti, Upravnog odbora, Fonda solidarnosti, o radu odbora i komisija te o izvršenju proračuna HND-a.

Predsjednik Nadzornog odbora HND-a Neven Šantić predložio je da se raščiste odnosi HND-a i Sindikata novinara, odnosno da se utvrdi što je čija obveza. Smatra da je neshvatljivo da u nekim županijama nema ogranaka HND-a.

Rečeno je da malo medija objavljuje priopćenja HND-a i predloženo povećanje članarina u Društvu. Upućena je primjedba da HND o radno-pravnom položaju novinara malo raspravlja te da je važno osigurati dovoljno novca za potporu novinarima kada oni trebaju odvjetničku ili drugu pomoć.

Skupština se nastavlja iznošenjem prijedloga i glasovanjem o izmjenama i dopunama Statuta HND-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene