Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na zagrebačkom Jarunu održana je tradicionalna humanitarna trka Terry Fox Run 2010.


Cilj joj je prikupiti sredstva za istraživanje raka u Hrvatskoj te pomoći oboljelima od te opake bolesti. Humanitarna trka 'Terry Fox Run' ove godine u svijetu bilježi okrugli jubilej, 30 godina, a u Zagrebu se održala 11. put, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, Vlade RH i Grada Zagreba.

Vezani članci Mark Hoppus Slavni glazbenik podijelio s fanovima da se bori sa strašnom bolešću: "Ispred mene su mjeseci liječenja, no ne predajem se" Slika nije dostupna Glumila da boluje od raka, skupljala novac i završila u zatvoru

Donaciju će ove godine primiti Institut Ruđer Bošković iz Zagreba, za znanstveno istraživanje raka, a dio novca namijenjen je i Odjelu za dječju onkologiju Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb.

Više od tri i pol tisuće građana te osobe iz javnoga života, među kojima i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, je trčanjem, hodanjem, rolanjem i vožnjom biciklom oko jarunskog jezera sudjelovalo u humanitarnoj trci Terry Fox Run, koja nema natjecateljski karakter.

Znak za početak utrke dala Terryjeva sestra

Okupljene na Jarunu pozdravili su i kanadski veleposlanik u Hrvatskoj Edwin Loughlin, ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, predsjednik Hrvatske lige protiv raka dr. Damir Eljuga i direktor agencije MPG, glavnog organizatora akcije, Josip Bašić.

Znak za početak trke dala je posebna gošća sestra Terryja Foxa, Judith Fox-Adler, međunarodna direktorica Zaklade Terry Fox. U sklopu prigodnog zabavnog programa na Jarunu su se mogli kupiti kanadski specijaliteti, kao što su kanadske palačinke, majice s vizualom akcije i slično.

Također pozivom na humanitarni broj 060 800 400, do kraja ove godine građani mogu donirati četiri kune (iz mobilne mreže) ili tri kune (iz fiksne mreže) plus PDV. Tijekom proteklih 10 godina, u akcijama 'Terry Fox Run' u Hrvatskoj je prikupljeno više od četiri milijuna kuna za istraživanje raka, kazao je Edwin Loughlin, veleposlanik Kanade i sunarodnjak Terryja Foxa.

Terry je trčao 143 dana po 42 km dnevno

Trka se svake godine trči u čast mladića Terryja Foxa koji je oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi prikupio novac za liječenje 1980. godine krenuo je u trku po Kanadi, koju je nazvao 'Maraton nade'.

Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno, no trku nije dovršio, jer je umro u 22. godini. U njegovu čast, obitelj je odlučila nastaviti tradiciju, te je pokrenula akciju prikupljanja novca za borbu protiv raka, koja se održava svake godine u kanadskim gradovima.

U organizaciji kanadskih Veleposlanstava akcija se organizira i u 67 zemalja u svijetu, među kojima je i Hrvatska. (Hina)