Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Teroristi Islamske države navodno su digli u zrak plinsko postrojenje Hayan, koje se nalazi 100 kilometara istočno od Homsa.


Na tom području INA je prije četiri godine počela naftne operacije dok su se istraživanja provodila od 1998. godine.

Vezani članci Marine Le Pen Čelnica francuske krajnje desnice oslobođena optužbi za govor mržnje: Objavila je fotografije zločina Islamske države PR Nova akcija ugradnje plinskih instalacija

Iz INA-e još uvijek nema službene potvrde radi li se doista o njihovom postrojenju, ali je potvrdio Davor Ivo Stier, ministar vanjskih poslova. "Dobili smo prva izvješća koja pokazuju da je doista riječ o postrojenju INA-e", rekao je Stier, dodajući da će tražiti procjenu štete kako bi mogli dalje procijeniti situaciju.

Snimku je Islamska država objavila na društvenim mrežama te priopćenje na portalu Amaq. Kako su naveli u svom priopćenju, to su učinili kako bi naštetili režimu Bashara Al Assada koji eksploatira plinska postrojenja i financira vojno djelovanje.

U svom priopćenju tvrde kako su tim činom napravili veliku štetu režimu koji sada neće imati samo problema sa snabdijevanjem plina već i strujom.

INA je od 1998. godine sudjelovala u aktivnostima istraživanja i proizvodnje u Siriji temeljem potpisanih Sporazuma o podjeli proizvodnje (PSA) te je objavila šest komercijalnih otkrića (Jihar, Al Mahr, Jazal, Palmyra, Mustadyra i Mazrur) sa značajnim nalazištima rezervi nafte, kondenzata i plina. Kako bi se na tom prostoru mogle provoditi naftne operacije osnovana je kompanija HPC (Hayan Petroleum Company), zajednička kompanija INA-e (izvođač) i GPC-a (General Petroleum Company), no zbog ratnih okolnosti njihova je djelatnost na polju Hayan trajala je samo 57 dana u 2012. godini.

"Kompleksna politička situacija u Siriji utjecala je na položaj INA-e na blokovima Aphamia i Hayan, a nakon objave 'više sile' 26. veljače 2012. godine sve aktivnosti na spomenutim blokovima suspendirane su dok se okolnosti ne promijene", stoji na stranicama naftne kompanije.

INA je najvila mogućnost povratka u Siriju, ali tek kada se uspostave stabilne sigurnosne i političke okolnosti.