Tenzije među studentima izazvao je novi prijedlog Zakona o studentskom radu. Prema njemu bi i izvanredni studenti dobili pravo na rad preko student servisa.

Galerija Zakon o studentskom radu na udaru kritika (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Zakon o studentskom radu na udaru kritika (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Zakon o studentskom radu na udaru kritika (Foto: Dnevnik.hr) - 3 +0 Zakon o studentskom radu na udaru kritika (Foto: Dnevnik.hr) - 4

To pravo zatražilo je peticijom više od 7.000 izvanrednih studenata. Zbog toga, ali i još nekih stavaka novi se prijedlog Zakona našao na udaru kritika.

Vezani članci Ilustracija Studenti kojima je najpotrebnije ostaju bez stipendija? Doznali smo što je pošlo po krivu Slika nije dostupna Vlada pokazuje opaku okrutnost prema mladima

Pitanje treba li se omogućiti i izvanrednim studentima da rade preko student servisa podijelilo je mišljenja.

„Podržavam to jer dosta studenata financijski nije sposobno, ali s druge strane - oni dobivaju velike popuste što se tiče i dolazaka“, kaže student Joakim.

"Nije fer prema redovnim studentima"

Marko pak smatra kako su redovni studenti stavljeni u nepravedni položaj.

„To nije fer i korektno prema nama redovnim studentima koji ipak moramo izvršavati naše obveze na faksu redovitije od izvanrednih studenata“, kaže Marko.

Pravo bi dobili studenti koji nemaju sklopljen ugovor o radu. Studenski zbor to podržava. Kažu, vrlo malo izvanrednih studenata doista radi i studira.

„Idu na predavanja s redovnim studentima i kao takvi obvezni su biti na predavanjima, ne rade, nemaju sklopljen ugovor o radu i zapravo su u težem položaju u odnosu na druge studente“, kaže Marko Lepoglavec, Studentski zbor.

U Institutu za obrazovanje kažu - proširivanjem prava poništava se smisao postojanja instituta izvanrednog studenta.

„Ovakvim rješenjem bi Vlada zapravo podržala ono što je već neformalno poznato: da izvanredne studije upisuje dio ljudi koji nisu uspjeli steći status redovnih studenata; pri čemu dobar dio visokoobrazovnih institucija to potiče radi povećanja prihoda. (..) Ovo rješenje otvara mogućnost da izvanredni studenti, koji studiraju u bitno manjem opterećenju, postanu novi izvor jeftine i sindikalno neorganizirane radne snage“, poručuju iz Instituta.

Upozorenje Pučke pravobraniteljice

I iz ureda Pučke pravobraniteljice upozoravaju.

„Ovaj prijedlog zakona bi zapravo bio u suprotnosti s već postojećim Zakonom o znanstvenoj djelatnosti koji kaže da je studentski rad isključivo pravo redovitih studenata“, kaže Ana Tretinjak, Ured pučke pravobraniteljice.

U Ministarstvu ne misle tako.

„Zakon je regulirao da se ti poslovi reguliraju podzakonskim aktom, a to je pravilnik. Međutim, zbog čitavog niza prijepora, problema, pravnih praznina, zaključak je bio da treba ići u novi Zakon, a ne u podzakonski akt“, kaže Branka Ramljak, državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Po novom Zakonu satnica bi ovisila o minimalnoj bruto plaći, a visoka učilišta bi mogli postati posrednici u zapošljavanju. Kako bi se stalo na kraj zloupotrebljavanju studentskih ugovora, onaj tko to učini bez tog prava ostaje godinu dana.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju