Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi projekt

Spas za ljude u izoliranim dijelovima Hrvatske: "Ono na što se u prosjeku čeka šest mjeseci, može se obaviti u dva tjedna''

Aktualno Galerija Telemedicina - 5 Telemedicina - 5 Foto: DNEVNIK.hr Telemedicina - 4 Telemedicina - 4 Foto: DNEVNIK.hr Telemedicina - 3 Telemedicina - 3 Foto: DNEVNIK.hr Telemedicina - 2 Telemedicina - 2 Foto: DNEVNIK.hr +2 Telemedicina - 1 Galerija 1/7 >>
Telecordis je novi projekt u Hrvatskoj koji bi trebao popraviti zdravstvenu uslugu, odnosno da i u najmanjim i najudaljenijim mjestima građani imaju na raspolaganju odgovarajuću liječničku pomoć. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk.

EKG u domu zdravlja umjesto u bolnici. Boris Glažinić pregled je obavio kod svoga liječnika u Ludbregu.

"Bile su duge liste čekanja po bolnicama. Sad kad je došlo u dom zdravlja, puno se prije dođe na red", ispričao je za Dnevnik Nove TV.

Ono što se u prosjeku čeka šest mjeseci, može se obaviti u dva tjedna.

"Možemo tu kod pacijenta napraviti dijagnostiku te se onda ti podaci šalju u polikliniku Srčanu u Zagreb", objasnio je liječnik obiteljske medicine u Ludbregu Robert Prstec.

Tako dolazimo do telemedicine, odnosno projekta Telecordis.
U 58 mjesta u Hrvatskoj može se obaviti EKG, 24-erosatni holter srca, tlaka i spirometrija. Ono što pretrage pokažu u domu zdravlja šalje se kardiolozima u KBC-ove u Splitu, Rijeci, Osijeku ili u polikliniku Srčanu u Zagrebu. Oni daju mišljenje i šalju nalaze natrag u dom zdravlja.

Pročitajte i ovo Ministarstvo unutarnjih poslova RS Detalji akcije Pao jedan od najtraženijih Europolovih bjegunaca: Otkriveno čija je bivša supruga bila s njim u apartmanu

Pozitivna iskustva već imaju i u Virovitičko-podravskoj županiji. "Prometno je jako izolirano, nema tramvaja ni podzemne, sada ni autobusa, a nažalost ljudi uglavnom koji jesu bolesni žive u tim ruralnim dijelovima u kojima je teško doći do dijagnostičke pretrage", rekao je ravnatelj Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije Ivica Fotez.

Od kardiovaskularnih bolesti godišnje umru 22 tisuće ljudi, odnosno 37 posto ukupno umrlih. Zato je hitna medicina i pokrenula ovaj projekt.

"Puno prije mogu uloviti neke srčane anomalije. Želimo da svi pacijenti znaju da ta usluga postoji, da svi liječnici obiteljske medicine znaju", kazala je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević.

"Imamo nove centre na otocima, a to su Krk , Rab, Dugi otok i Šolta", dodao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Kako bi bilo što dostupnije, bilo je i nekih promjena. Do ove godine nisu mogli sudjelovati liječnici s koncesijom.

Pročitajte i ovo Majka i dijete, ilustracija Anketa Pitali smo vas podržavate li mjeru davanja godine staža majkama po rođenom djetetu: Evo što ste odgovorili

"Dosad je ono bilo i malo nepravedno, brojala su se maltene krvna zrnca jer vi ste u ovoj ordinaciji i nemate pravo koristiti uslugu, u susjednoj možete. Sad je to puno pravednije", naglasio je Fotez.

Pomak je i što je telemedicina sada dostupna i na nekim otocima, a iduće godine bit će na još 34 lokacije. Ove godine na ovaj je način obavljeno 4500 usluga.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene