Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prvi besplatni seminar za samoobranu, namijenjen ponajprije ženama žrtvama obiteljskog nasilja po "krav maga" sustavu u Hrvatskoj održao se u Sveučilišnom kampusu na Trsatu.


Tečaj organizira Centar za participaciju žena u politici iz Rijeke i "krav maga" ekipa Aikido kluba "Rijeka", a na njega su se mogle prijaviti sve zainteresirane žene.

Vezani članci Kakav je položaj žena u društvu? - 2 Kakav je položaj žena u društvu? "Bitno je znati svoju vrijednost, ono što ti sam sebi značiš" Ruševna kuća Problemi u njenom resoru samo se redaju, ali ministrica ne misli da je "nevidljiva": "Važno je raditi..."

"Krav maga" sustav samoobrane potječe iz izraelske vojske, a proširio se svijetom prije pedesetak godina. Koristi se tehnikama mnogih borilačkih vještina, a osnovno obilježje treninga jest izazvati stresno stanje polaznika kako bi ih se naučilo instiktivno reagirati u trenutku napada.

Kao preduvjet uspješne samoobrane, pritom je bitno zadržati
hladnokrvnost, rekao je najavljujući tečaj voditelj "krav maga" ekipe Aikido kluba "Rijeka" Dubravko Magdić.

Sustav je posebice pogodan za žene jer se ne koriste snagom, a najvažnije su instiktivne i brze reakcije, dodao je.

"Krav maga" se kao metoda samoobrane proširila u vojsci i policiji u mnogim europskim državama i u SAD-u, a sve je popularnija i kad je riječ o samoobrani žena od nasilja.

Centar za participaciju žena u politici potaknuo je održavanje
takvog seminara zbog znatnog porasta obiteljskog nasilja u kojem su žrtve žene. 

Po njegovim podacima, svaka je peta žena u Hrvatskoj žrtva
obiteljskog nasilja, a više žena u dobi od 15 do 44 godine biva
ozlijeđeno u nasilju nego što ih oboli od kroničnih bolesti ili
nastrada u prometnim nesrećama.