Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istra je mudro desetljećima gradila priču o uspjehu na obali, ali i unutrašnjosti. S hladnijim vremenom čine sve da ožive unutrašnjost poluotoka: Nude tradiciju, a svaki kutak ima svoju neku tajnu, koju Istrani žele ispričati turistima.


U srcu Buja dvije tone grožđa. Tradicionalnim gacanjem večeras se pretvara u mošt, a zatim u Mištelu. 'To je jedno pučko tradicionalno vino, ustvari jedno slatko desertno vino koje se priprema isključivo u Bujama', objasnio je Valter Bassanese.

Vezani članci Provjera propusnica za napuštanje mjesta prebivališta Istra traži odgodu ePropusnica: "Doći će do kolapsa sustava, to se ne može riješiti do zadanog roka" Prazna Rijeka Kako su dvije županije koje su najbliže žarištu pandemije zaustavile rast broja novooboljelih?

Degustira se tek za godinu dana, a tajnu pripreme poznaje tek nekoliko obitelji. Onom prošlogodišnjom oduševljeni su prije svega turisti. 'Vino je jako dobro, kušali smo i želimo ga kupiti', rekla je Iva, turistica iz Njemačke. Uz vino, neizostavni su i gastronomski specijaliteti, fiš paprikaš kojem su glavni sastojci riba i paprika, šaran, štuka, smuđ, jegulja, goveđi gulaš s palentom, fažol, kupus.

>> Ostojić: Ovo je najbolja turistička godina u hrvatskoj povijesti!

Svake godine fešta koju posjeti više od 10 tisuća gostiju je sve veća i bogatija. Djecu je tako najviše oduševila izložba ptica, a odrasle, uz hranu i piće, tjelovježba! Nešto južnije, u centru zbivanja su smokve i smokvenjaci. Zdrave i energetske namirnice. 'Iz Rusije smo, ali ovu feštu ne propuštamo! Obožavamo smokve i najradije bi ih sve kupili', rekli su turisti iz Rusije. Uživalo se i u barem još 20-tak različitih proizvoda. Mašti za produljenje sezone nema kraja!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook