Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavljeni rezultati

Ostojić: Ovo je najbolja turistička godina u hrvatskoj povijesti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon jučerašnjih dobrih rezultata ministar turizma Veljko Ostojić objavio je rezultate turističkog prometa Hrvatske za prvih osam mjeseci.

Od siječnja do kolovoza u Hrvatskoj je ostvareno 58,95 milijuna noćenja, što je za 5,59 posto ili 3,12 milijuna više nego u isto doba prošle godine.

Pročitajte i ovo Vrućine - 11 Hrvatska među najposjećenijima Turističke brojke cvjetaju, ali nije sve tako savršeno: "To je problem s kojim se moramo suočiti u budućnosti" Turisti Smještaji skoro popunjeni Brojni turisti pohrlili u Hrvatsku na doček Nove godine: "Očekujemo da ćemo premašiti prošlogišnju brojku"

Od toga na strana noćenja otpada 53,14 milijuna, što je 6,6 posto više nego u razdoblju prošle godine. Domaćih noćenja je ostvareno 5,8 milijuna, što je 2,6 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Također, u prvih osam mjeseci ove godine zabilježeno je 9,82 milijuna dolazaka, odnosno 4,22 posto više dolazaka. Od toga je 8,77 milijuna stranih, što je 5,2 posto više u odnosu na prošlu godinu, i 1,05 milijuna domaćih, što je 3,3 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine.

U prvih osam mjeseci 2012. godine najveći rast noćenja broje Dubrovačko neretvanska županija, koja je s 405 tisuća noćenja ostvarila čak 10 posto bolji rezultat nego prošle godine.

Odlične rezultate bilježi i Grad Zagreb, s 75 tisuća noćenja, te Ličko - senjska županija, s 33 tisuće noćenja.

U kolovozu je ostvareno 22,98 milijuna noćena, što je 5,13 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Ministar Ostojić je rekao kako je ovo najbolja turistička godina u hrvatskoj povijesti, i po dolascima i po noćenjima.

Ministar je dodao da će Hrvatska biti pobjednik zemalja Mediterana zato što imamo najveći porast, dok Španjolska, Slovenija, Cipar, Malta, Francuska, Grčka, Italija i Turska imaju slabiji trend.

Podsjetimo, Ministarstvo je jučer objavilo dobre vijesti o rastu prihoda u djelatnostima pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te u djelatnosti putničkih agencija i organizatora putovanja u prvih šest mjeseci 2012. godine od 8,9 milijardi kuna. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, to predstavlja rast od 3,2 posto.

U djelatnosti pružanja smještaja u hotelima i sličnim objektima u prvih šest mjeseci 2012. ostvaren je prihod od 3,5 milijarde kuna ili 10 posto više u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

U isto su vrijeme putničke agencije uprihodile 1,9 milijardu kuna, odnosno 3,3 posto više prihode, a turoperatori 191 milijun kuna ili 23 posto više prihode u odnosu na isto razdoblje prošle godine, priopćilo je Ministarstvo financija.

Početkom mjeseca Državni zavod za statistiku i Ministarstvo turizma objavili su različite rezultate za srpanj. Prema DZS-u u srpnju je došlo 0,3 posto manje gostiju nego u istom razdoblju prošle godine. Ovakav pad suprotan je podacima Ministarstva turizma, prema kojima je u tom mjesecu zabilježen rast od 1,6 posto.

S obzirom da turizam čini velik i važan faktor u punjenju državnog proračuna bit će zanimljivo vidjeti ide li Hrvatska turistički u dobrom smjeru.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene