Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nositelj Neovisne liste za X. izbornu jedinicu Tonči Tadić danas je pred Hrvatskim saborom prosvjedovao zbog odluke Državnog izbornog povjerenstva (DIP) kojom mu kao neovisnom zastupniku pripada tek četvrtina traženog novca za predizbornu kampanju, ocijenivši da ga se time pokušava onemogućiti u pripremi za izbore.


"Skandalonom i nezakonitom odlukom DIP-a doveden sam u neravnopravan položaj u odnosu na ostale kandidate na izborima za Sabor", poručio je Tadić, istaknuvši da će biti jedini kandidat na izborima koji nema pravo na sredstva za kampanju niti naknadu troškova. 

Vezani članci Sjednica Vlade Razriješen državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar Slika nije dostupna 'Odluka Gospodarsko-socijalnog vijeća je rezultat ucjene'

DIP je, naime, odbio Tadićev prigovor na odluku po kojoj mu, kao neovisnom zastupniku koji je nekliko tjedana prije raspuštanja Sabora izašao iz HSP-a, na ime troškova predizborne kampanje pripada nešto manje od 80.000 kuna, a Tadić je uvjeren kako mu pripada 316.000 kuna.

Takvu je odluku DIP-a nedavno potvrdio i Ustavni sud, odbivši Tadićev prigovor kao neosnovan. 

"Očito je da me pokušavaju onemogućiti u kampanji u X. izbornoj jedinici i uništiti moju vjerodostojnost", rekao je Tadić, a na novinarski upit tko ga to pokušava onemogućiti odgovorio je da se "s obzirom tko se sve kandidirao u X. izbornoj jedinici jasno može zaključiti tko ima ključni utjecaj na državnu upravu".

Zamoljen da precizira je li to HDZ, odgovorio je kako ne želi
nagađati i "nikome davati nepotrebne reklame". Odlučio je, kaže,
prekinuti sve plaćene predizborne reklame, spotove i jumbo plakate, ali to ga, ističe, neće odvratiti od izlaska na izbore. 

"Tek sada sam siguran da moja lista u X. izbornoj jedinici stoji i bolje nego što sam mislio. Pokazat ću im da se na izborima može uspjeti i bez hrpe skupih spotova i jumbo plakata", poručio je Tadić. "Moj uspjeh ne ovisi o novcu, nego će o tome presuditi ljudi od Solina do Konavala, s otoka i iz Zagore, svojim povjerenjem u moj rad u Saboru", dodao je, naglasivši kako ne prosvjeduje zbog novca, već zato što ne podnosi da netko od njega "pravi budalu". "To nisam nikada dopustio nikome, pa
neću ni ovim pravnicima u izbornom povjerenstvu", rekao je Tadić, istaknuvši da će se izboriti za novac koji mu pripada, ako treba i na Sudu za ljudska prava u Strasbourgu.