Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Swoboda vjeruje da Hrvatska može pregovore s EU završiti do kraja 2009.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvjestitelj Europskog parlamenta za Republiku Hrvatsku dr. Hannes Swoboda rekao je danas u Zadru kako, što se njega tiče, pregovori Hrvatske i Europske unije mogu biti završeni do kraja 2009. godne te da je optimističan u tom pogledu.

Uopće nije pitanje hoće li Hrvatska biti članica EU, pitanje je samo kada, a to ovisi i o Hrvatskoj i o Europskoj uniji, kazao je Swoboda na Godišnjoj konferenciji Akademije za politički razvoj, čija je tema "Pristupanje EU - perspektiva Hrvatske i zemalja jugoistočne Europe".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Swoboda: Ratifikacija u godinu dana je za Guinnessa Članstvo Hrvatske u EU najizglednije 2014. Slika nije dostupna Swoboda: Zastoj u reformama ugrožava ulazak Hrvatske u EU i 2011.

U radu Konferencije su sudjelovali i predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o prisutpanju Hrvatske EU Vesna Pusić, glavni pregovarač za pregovore o pristupanju Hrvatske Vladimir Drobnjak, ministrica pravosuđa Ana Lovrin i drugi.

Govoreći u nastavku o pristupanju Hrvatske EU, izvjestitelj Europskog parlamenta za RH dr. Hannes Swoboda je rekao da ne vidi razlog zašto Hrvatska ne bi postala članica EU ako ispuni svoj dio pregovora, a tri područja su koja treba riješiti, korupciju, pravosuđe i probleme brodogadnje.

Hrvatska, po mom mišljenju, može postati članica EU neovisno o problemima Lisabonskog sporazuma. Iduće godine u lipnju bit će ponovno u Irskoj održan referendum o Lisabonskom sporazumu. Bude li rezultat opet negativan, bit će problema, posebice zbog toga što nekoliko zemalja, Francuska, Njemačka i Danska, ne žele proširenje bez ratifikacije toga sporazuma. Ali, ja smatram, ako Hrvatska ispuni svoj dio pregovora, može postati članica a nakon toga da se rješavaju pitanja Lisabonskog sporazuma. Hrvatska bi mogla biti prva zemlja koja, nakon Grčke, sama ulazi u EU, zaključio je Swoboda, ponavljajući da je optimist u tom pogledu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene