Obavijesti Video Pretražite Navigacija
4 od 10 odraslih bori se s njim

Znate li koji je najveći ubojica današnjice?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dan je visokog krvnog tlaka, s kojim problema ima pola populacije starije od 30 godina. Pušenje, slabo kretanje, preslana, premasna i preslatka hrana može dovesti do hipertenzije, a visok tlak do srčanog i moždanog udara.

Povišen krvni tlak najveći je ubojica današnjice, a kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrtnosti u gotovo svim zemljama svijeta, poručuju stručna društva liječnika u povodu Svjetskog dana hipertenzije, 17. svibnja.

Pročitajte i ovo PR SAZNAJTE KAKO Trajno normalizirajte krvni tlak prirodnim putem PR SAZNAJTE KAKO Trajno normalizirajte krvni tlak prirodnim putem

'Povišen krvi tlak dovodi i do moždanog udara, oštećuje bubrege, vid, živce i brojne organe i završava dosta loše', rekao je Ranko Stevanović, ravnatelj HZJZ-a.

Na Cvjetnome trgu u Zagrebu od 12 do 15 sati mjerio se krvni tlak, glukoza u krvi, kolesterol, težina te udio masnog i mišićnog tkiva u organizmu. Cilj je podizanja svijesti o čimbenicima rizika s obzirom da četiri od deset odraslih osoba ima povišen krvni tlak koji je vrlo često nedijagnosticiran.

Ministarstvo zdravlja, Hrvatsko društvo za hipertenziju, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatska ljekarnička komora te Hrvatsko farmaceutsko društvo pozivaju sve građane da se odazovu na ovu javnozdravstvenu akciju i zajedno s njima obilježe Svjetski dan hipertenzije na Cvjetnome trgu.

Po prvi put u mjerenju su zajedno sudjelovali zdravstveni stručnjaci iz područja liječničke, sestrinske i ljekarničke djelatnosti kao primjer suradnje u prevenciji hipertenzije. Posjetitelji su se tako nakon mjerenja moći posavjetovali s liječnikom vezano uz rezultate mjerenja te ljekarnikom u vezi s lijekovima i terapijom.

Obilježavanju se pridružio i ministar Dario Nakić. (I.D. / B.G. / Hina)
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene