Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mjere za rast

Svjetska banka ponovno upozorava na ono što i poduzetnici godinama govore Vladi

Svjetska banka poručila Hrvatskoj da se pozabavi reformama (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Svjetska banka poručila Hrvatskoj da se pozabavi reformama (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Svjetska banka poručila Hrvatskoj da se pozabavi reformama (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Svjetska banka poručila Hrvatskoj da se pozabavi reformama (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Svjetska banka poručila Hrvatskoj da se pozabavi reformama (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Nove kritike Vladi od Svjetske banke. Prognoza rasta BDP-a manja je od one Vladine, a po - tko zna koji put - državu se poziva na provođenje strukturnih reformi. Za to vrijeme oporba, za čijeg su mandata prognoze o rastu bile gotovo tri puta manje, Vladu poziva da se aktivira i počne raditi.

Pozabavite se reformama i rasteretite poduzetnike. Jasna je poruka Svjetske banke hrvatskoj Vladi, ocrtana i u nešto skromnijoj prognozi rasta BDP-a u ovoj godini - Svjetska banka kaže 2,6 posto. Vlada je izračunala 2,9 posto. Ministar financija Zdravko Marić prihvaća kritiku.

Pročitajte i ovo Ilustracija Veliki interes Tko će preuzeti velike poljoprivredne kompanije u Hrvatskoj? Oglasila se Fortenova Slika nije dostupna VLADA AŽURIRALA PROCJENE Gospodarski rast će biti niži, inflacija puno veća od planirane, a slaba je utjeha, ali za koji dan kreće povrat poreza

"S dobrim dijelom toga se možemo složiti. Mislim da gospodarski model, model rasta koji Hrvatska danas ima sigurno se može pospješiti. odgovorno tvrdim da je gospodarski rast u ovom trenutku puno zdraviji i održiviji", rekao je Marić.

A kada ga se pita za reforme, Marić se uvijek drži samo jedne – porezne reforme. Ostale, koje svi očekuju, Marić obećava tijekom ove godine. Za to vrijeme oporba, za čijeg se mandata rast predviđao na 1,1 posto, likuje.

"Vlada ne provodi reforme, koje bi trebale povećati taj potencijal gospodarskog rasta. s obzirom da se to ne događa, to prepoznaju i drugi akteri. Ova Vlada ne čini dovoljno očigledno da taj rast bude sve brži", rekao je Branko Grčić iz SDP-a.

Ubrzanje i konkretne poteze po tko zna koji put očekuju i poslodavci i stručnjaci.

"Smanjenje tih parafiskalnih nameta, učinkovitija administracija, to su mjere koje mogu potaknuti poduzetništvo. Želimo da to bude puno brže, dinamičnije", kaže Bernard Jakelić, Hrvatska udruga poslodavaca.

"Konsolidirati javnu potrošnju, napraviti reda u pravosuđu, treba napraviti reda u javnim poduzećima, treba napraviti reda u jedinicama lokalne samouprave", kaže Maruška Vizek sa Ekonomskog instituta u Zagreb.

A dok se red ne uvede, najveće opterećenje ostaje na onima koji su se ohrabrili, i sami pokrenuli svoj posao. Sve na što upozorava Svjetska banka, poduzetnica Maja Cvetković je osjetila na svojoj koži.

"Smatram da su davanja državi stvarno prevelika. Time se zapravo smanjuje iznos koji bi se mogao ulagati u nešto drugo, u proširivanje proizvodnje, dok se tako zapravo servisira državni aparat", rekla je poduzetnica Maja Cvetković.

Još jednu ocjenu krvne slike gospodarstva u petak navečer dat će i rejting agencija Fitch. Zasad, hrvatsku sposobnost dugoročnog zaduživanja drže u domeni stabilne.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene