Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Damir Huber, koji je pozvan da 6. listopada svjedoči u istražnom postupku protiv Branimira Glavaša osumnjičenog za ratni zločin, danas je Općinskom državnom odvjetništvu Osijek podnio kaznenu prijavu protiv načelnika osječko-baranjske Policijske uprave Vladimira Fabera i djelatnika policije Vjekoslava Tapšanjija zbog sprječavanja dokazivanja.


Odvjetnik Domagoj Rešetar danas je na konferenciji za novinare, na kojoj je bio i Damir Huber, rekao kako policajci u civilu već tjedan dana prate Hubera što smatra pritiskom na svjedoka, te kako je Huber za danas bio pozvan u PU na obavijesni razgovor radi 'davanja obavijesti o 'sprječavanju svjedoka''.

Vezani članci Milorad Pupovac Pupovac: ''Odlikovao bih predsjednika Milanovića ordenom velereda Dravsko-selotejpskog i ordenom reda Solno-kiselinskog'' Branimir Glavaš Documenta o Milanovićevom vraćanju odlikovanja Glavašu: "Iako je zakonita, odluka nije primjerena''

Zahtjev da Huber dođe na obavijesni razgovor prije davanja iskaza istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu pritisak je od strane policije 'kako bi ga se navelo na lažni iskaz ili spriječilo u davanju iskaza, što predstavlja kazneno djelo', ocijenio je Huberov odvjetnik Rešetar.

Napomenuo je kako ne zna je li Hubera kao svjedoka u istražnom postupku protiv Glavaša pozvala obrana ili tužiteljstvo.

Rešetar je novinarima kazao kako je Hubera u večernjim satima 18. rujna 'djelatnik PU osječko-baranjske Vjekoslav Tapšanji nazvao na mobitel i zatražio da se nađu na pet minuta kako bi obavili razgovor vezano uz davanje Huberova iskaza pred istražnim sucem Županijskog suda u Zagrebu, što je Huber odbio'.

Jučer u 16,45 sati interventna policija uručila je Damiru Huberu poziv da danas u 9 sati dođe na obavijesni razgovor, no on se nije odazvao tom pozivu, a 'svoj će iskaz dati jedino istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu, gdje je pozvan 6. listopada', rekao je odvjetnik Rešetar.

'Damir Huber je dobrovoljac Domovinskog rata, bio je zarobljen i prošao je najteže torture', rekao je Rešetar.

Huber nije govorio na konferenciji za novinare, jedino je na
novinarski upit je li bio član BOB-a (Branimirove bojne) rekao da 'to nije ni postojalo', te da je bio pripadnik 160. brigade.

Načelnik Vladimir Faber nije želio kometirati optužbe, a o tome je novinare obavijestio Stipo Rimac načelnik PU osječko-baranjske.