Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zločini su se bro procesuirali

Svjedok: Gotovina se nije miješao u rad vojnih sudova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski vojni zapovjednici u Oluji, uključujući i generala Antu Gotovinu, nisu se miješali u rad vojnih sudova koji su procesuirali kaznena djela hrvatskih vojnika i srpskih ratnih zarobljenika, niti su to mogli prema tada važećim pravilima, izjavio je pred Haaškim sudom bivši vojni sudac Zoran Matulović.

'Gotovina kao zapovjednik Zbornog područja Split nije imao nikakvu procesnu mogućnost na bilo koji nači utjecati na rad vojnoga suda ili vojnoga tužiteljstva', rekao je Matulović, svjedok Gotovinine obrane na haaškom suđenju trojici hrvatskih generala. Matulović, nekadašnji glavni sudac Vojnog suda u Splitu, dodao je kako nije nikada čuo da je Gotovina nekoga nazvao zbog nečega iz nadležnosti suda.

Pročitajte i ovo Nastavak suđenja Mamićima - 1 Bivši igrači Dinama Nova svjedočenja na suđenju protiv Mamića: "Ne mogu se sjetiti da li je baš bilo tako, ali netko mi je donio novac" Ilustracija raste potražnja Trebate gotovinu? Provjerili smo kakve su kamate u bankama, razlike nisu male

Po njegovim riječima, nakon dojava da je neki hrvatski vojnik počinio kazneno djelo, vojni su zapovjednici mogli samo o tome izvijestiti Vojnu policiju, a to je automatski značilo naredbu da se pristupi procesuiranju kaznenog djela pred vojnim tužiteljstvom, odnosno sudstvom. Zapovjednici postrojbi, nastavio je svjedok, imali su isključivo ovlasti pokretanja stegovnih postupaka pri čemu su teža kaznena djela, poput ubostva, paleži i pljačkanja privatne imovine, ujedno predstavljala i tešku povredu vojne discipline.

Matulović, koji je jedno vrijeme radio i kao vojni istražni sudac, u protuispitivanju nije se mogao sjetiti je li ikada od VP-a dobio informaciju da je neki hrvatski vojnik ubio civila, kao ni to je li ikada obavio očevid u povodu tako teškog kaznenog djela. Općenito je ocijenio da je suradnja s VP-om i Zbornim područjem Split bila na vrlo visokoj razini.

Svjedok je kao 'paušalne' odbacio tvrdnje tužiteljstva da su hrvatski vojnici nakon Oluje počinjili veliki broj teških kaznenih djela nad srpskim civilima i imovinom. 'Bilo ih je onoliko koliko je djela procesuirano i koliko je odluka doneseno', rekao je Matulović i podsjetio da je na oslobođenome području bilo civila koji su 'iz inata' uništavali svoju imovinu kako je nitko ne bi mogao koristiti.

Za splitski Vojni sud, koji je bio mjesno nadležan od Zadra do Dubrovnika, rekao je da je odradio posao 'najbolje što se moglo' u procesuiranju hrvatskih vojnika i pripadnika srpskih paravojnih postrojbi koji se, tvrdi Matulović, nisu žalili na tretman u hrvatskim zatvorima. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene