Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nastavnicima 60% veće plaće, štrajk završen

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon cjelodnevnih pregovora na kojima je sudjelovao i sam premijer Ivo Sanader, te predstavnici tri školska sindikata došlo je do dogovora koji će prekinuti masovni štrajk u obrazovnom sustavu.

Sindikati su prihvatili posljednju Vladinu ponudu kojom će 20 postotno zaostajanje plaća nastavnicima biti nadoknađeno u šest godina. 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Stjepan Topolnjak Novi dodatak Postignut dogovor Vlade i sindikata: Rastu plaće, božićnica 300, a uskrsnica 100 eura

Nakon tih šest godina plaća bi se prosvjetarima povećala za 60 posto, s osnovicom i dodacima. 

Vlada i tri sindikata obrazovanja udruženih u tzv. Vertikalu sindikata obrazovanja potpisali su večeras dva sporazuma - sporazum o plaćama po kojemu će im osnovica za plaće
u iduće tri godine rasti za po šest posto, te sporazum o dodatcima na plaću prosvjetnim djelatnicima po kojemu će se u roku od šest godina nadoknaditi zaostajanje njihovih plaća za plaćama u privredi.

Sporazum o dodatku na plaću prosvjetnim djelatnicima premijer Ivo Sander ocijenio je važnim zbog ozbiljnosti, složenosti i odgovornosti njihova posla te zadaća koje im je postavio u cilju da Hrvatska bude društvo znanja.

Ustvrdio je da taj dodatak uopće nije bio upitan već je bilo pitanje koliko će on iznositi. S tim u vezi premijer je rekao da nije bila riječ o nedostatku novca opetujući da je pitanje bilo koliko će dodatak iznositi.

Čelnici triju obrazovnih sindikata koji su sporazume supotpisali s mjerodavnim ministrom znanosti, obrazovanja i športa Draganom Primorcem zadovoljni su postignutim i to će, kako je rekao predsjednik Velikoga vijeća Nezavisnoga sindikata znanosti i visokoga obrazovanja Vilim Ribić, prenijeti svojim članovima.

Objasnio je da večeras potpisani sporazumi jamče da će od 1. siječnja iduće godine osnovica za plaće zaposlenih u obrazovanju rasti po stopi od šest posto godišnje tijekom tri godine, što je sporazum koji su već potpisali sindikati javnih službi.

Osim toga rasta osnovice za plaće, od 1. kolovoza 2007. prosvjetarima će se početi isplaćivati dodatak na plaću od dva posto.

Od 2008. pa do 2012. - što je razdoblje u kojemu će se sanirati zaostajanje plaća zaposlenih u obrazovanju za onima u državi i privredi, svakoga 1. srpnja počet će se isplaćivati dodatci na plaću i to od 2,1 posto 2008., 2,2 posto u razdoblju od 2009.-2011. te 2,3 posto 2012.

Ribić je objasnio da se radi o kumulativnim dodatcima za plaću koji će osigurati da se u šestogodišnjem razdoblju nadoknadi zaostajanje plaća u obrazovanju koje iznosi 19,2 posto za onima u privredi.

Istaknuo je da su sindikati postigli i da se u sporazum ugradi
"osigurač" koji jamči da će osnovice za plaću rasti i nakon 2009. time što su rast osnovice vezali za rast brutto društvenoga proizvoda (BDP) pa će tako nakon 2009. osnovice za plaće rasti za jedan posto manje od rasta BDP-a-

Ribić smatra da su sindikati obrazovanja koji su u štrajku bili tri dana ostvarili svoj cilj - da plaća početnika s VSS-om bude pet posto veća od prosječne plaće u državi i deset posto veća od prosjeka u privredi.

Jednostavnije rečeno, večeras potpisani sporazumi osiguravaju da će nakon šestogodišnjega razdoblja usklađivanja plaće zaposlenih u obrazovanju biti 61 posto veće od dosadašnjih.

Ili, kako je to brzo okvirno izračunao ministar Primorac, to bi
trebalo znači da bi plaća početnika s VSS-om koja danas iznosi 4060 kuna, nakon šest godina bila 6400 kuna. 

Zanimljivo je kako u današnjim pregovorima ne sudjeluju manjinski sindikati. Predsjednik sindikata 'Preporod' Željko Stipić prokomentirao je to kao vrhunac nekorektnosti ministra Primorca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene