Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Industrija velikih šansi, ali...

Sve više problema u drvoprerađivačkoj industriji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U drvnoj industriji radi 20.000 ljudi i jedva preživljavaju. A sve se, tvrde, lako može promijeniti.

Umjesto masovnog izvoza sirovine, smatraju, hrvatske tvrtke mogu i moraju početi proizvoditi parket ili namještaj. I to ništa lošije kvalitete od uvezenog.

Pročitajte i ovo Ilustracija Istraga u tijeku Misterij kvara Boeinga: Pronađeni neučvršćeni dijelovi na nekoliko zrakoplova Slika nije dostupna Dobra vijest MEĐU NAJBOLJIM SEKTORIMA Industrija zaslužna za najveći rast izvoza

'Uvijek su neke nepravilnosti, uvijek se preferiraju pojedinci, odnosno problem je da izvozimo previše sirovine', rekao je Željko Galeković iz tvornice parketa.

A samo u prošloj godini Hrvatska je izvezla gotovo 75% drva i trupaca, dok je tek 25% obrađeno u Hrvatskoj. Za Željka ključ problema je u sporoj birokraciji.

'Bilo bi dobro da bude manje papirnatih stvari, manje ograničenja da se može lakše poslovati', dodao je Galeković.

Stanjem nisu zadovoljni ni u udruženju drvoprerađivačke industrije HGK. 'Ovo je industrija velikih šansi, ali i ozbiljnih problema', rekao je Ivić Pašalić, predsjednik udruženja drvno prerađivačke industrije.

Predstavili su prijedlog strateških mjera na području prodaje i prerade drvne sirovine. Zalažu se za zabranu ili ograničenje prodaje trupaca izvan RH, uspostavu registra drvoprerađivačke industrije, preradu što većeg dijela sirovine u RH, razvoj drvnologističkih centara.

'Drvo koje je jednostavno bilo zapostavljeno posljednjih 25 godina - mi smo nekada bili država koja je bila prepoznatljiva kao proizvođač namještaja. Mi to više nismo', rekao je Renato Radić iz grupacije proizvođača namještaja HGK.

Dok sirovinu i dalje nekontrolirano izvozimo - proizvode s dodanom vrijednosti kao što je namještaj i ostalo pokućstvo - najviše uvozimo.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene