Problemi u drvoprerađivačkoj industriji (Foto: Dnevnik.hr) - 8
Problemi u drvoprerađivačkoj industriji (Foto: Dnevnik.hr) - 8

U drvnoj industriji radi 20.000 ljudi i jedva preživljavaju. A sve se, tvrde, lako može promijeniti.


Umjesto masovnog izvoza sirovine, smatraju, hrvatske tvrtke mogu i moraju početi proizvoditi parket ili namještaj. I to ništa lošije kvalitete od uvezenog.

'Uvijek su neke nepravilnosti, uvijek se preferiraju pojedinci, odnosno problem je da izvozimo previše sirovine', rekao je Željko Galeković iz tvornice parketa.

A samo u prošloj godini Hrvatska je izvezla gotovo 75% drva i trupaca, dok je tek 25% obrađeno u Hrvatskoj. Za Željka ključ problema je u sporoj birokraciji.

'Bilo bi dobro da bude manje papirnatih stvari, manje ograničenja da se može lakše poslovati', dodao je Galeković.

Stanjem nisu zadovoljni ni u udruženju drvoprerađivačke industrije HGK. 'Ovo je industrija velikih šansi, ali i ozbiljnih problema', rekao je Ivić Pašalić, predsjednik udruženja drvno prerađivačke industrije.

Predstavili su prijedlog strateških mjera na području prodaje i prerade drvne sirovine. Zalažu se za zabranu ili ograničenje prodaje trupaca izvan RH, uspostavu registra drvoprerađivačke industrije, preradu što većeg dijela sirovine u RH, razvoj drvnologističkih centara.

'Drvo koje je jednostavno bilo zapostavljeno posljednjih 25 godina - mi smo nekada bili država koja je bila prepoznatljiva kao proizvođač namještaja. Mi to više nismo', rekao je Renato Radić iz grupacije proizvođača namještaja HGK.

Dok sirovinu i dalje nekontrolirano izvozimo - proizvode s dodanom vrijednosti kao što je namještaj i ostalo pokućstvo - najviše uvozimo.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr