Dok se svijet suočava s koronavirusom, u Hrvatskoj se širi gripa koja je ove godine stigla i ranije nego inače. Oboljelo je gotovo 3000 osoba, najviše vrtićke i školske djece.

Galerija Sezona gripe - 2 Sezona gripe - 3 Vesna Višekruna Vučina +1 Vlatka Krizmanić, pedijatrica

Sve je više djece oboljele od gripe. Liječnici preporučuju inhalacije, vitamine, laganu prehranu, ležanje i mirovanje.

"Neka djeca znaju povraćati, posebice mala djeca, jer do treće godine gripa se manifestira s više simptoma. Kašalj, cureći nos, povraćanje, proljev, slabost, malaksalost. Teško da će ih boljeti mišići, kosti, zglobovi, to je uobičajeno kod visoke djece. Tu je i temperatura koja je tvrdokorna i teško pada", kaže Vlatka Krizmanić, pedijatrica u Domu zdravlja Osijek.

Slika nije dostupna Kineska robna kuća iz Srbije postala hit na društvenoj mreži: "Nemamo virus!!! Molim te budi pametan čovek"

Slika nije dostupna Dobre vijesti za Hrvate zarobljene u najvećoj karanteni na svijetu: MVEP im ponudio evakuaciju

Kroz ambulantu doktorice Vlatke svakodnevno prođe 50 do 60 pacijenata, a jučer je oborila rekord, pregledala je 71 pacijenta. Kako bi se brojka smanjila te kako bi bilo manje oboljelih, savjetuje svim roditeljima da djecu liječe kod kuće.

"Gripa je bolest koja se liječi kod kuće, ne u čekaonici, ne u ordinaciji. Mi smo ti koji će pregledati dijete, koji će dati simptomatsku mjeru, jer sama gripa je virusna bolest. Nju jednostavno treba preležati", ističe Krizmanić.

Gripa je ove sezone stariju populaciju manje zahvatila.

"Protiv gripe je većina cijepljena, pripremljeni su", kaže Nataša Stanišić, dr. med., spec. obiteljske medicine iz Doma zdravlja Osijek.

Samo ove godine u Hrvatskoj je od gripe oboljelo 2910 osoba. Najviše njih virus je zahvatio u Ličko-senjskoj, Šibensko-kninskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji.

"Hladniji mjeseci pogoduju virusu. Zbog boravka ljudi u zatvorenim prostorima, u kolektivima, širenje virusa je olakšano", kaže Vesna Višekruna Vučina iz Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti.

I dok se mnogi opiru, ni vrijeme im ne ide na ruku. Iz minusa na plus 10 i više, što itekako pogoduje širenju gripe.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju