Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sve učestalije

Što nakon dojave o bombi? Provjerili smo što treba učiniti u slučaju hitne evakuacije i jesu li šoping centri spremni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon dojava o navodnim bombama postavljenim u zagrebačkim trgovačkim centrima sredinom lipnja u Policijskoj upravi zagrebačkoj održan je sastanak sa šefovima za sigurnost o postupanju u takvim situacijama. No, neke korake koje poduzimaju trgovački centri stručnjaci za sigurnost ocijenili su lošima.

U posljednje vrijeme zagrebački trgovački centri postali su mete dojava o postavljenim bombama. U nekoliko navrata prijeteće poruke bile su upućene i na adrese više centara u isto vrijeme. Svi su zatim evakuirani, a policija je na teren odmah uputila svoje stručnjake i ekipe pirotehničara. Dosadašnje dojave, nasreću, pokazale su se lažnima, no odmah po zaprimanju prijetnje eksplozivnom napravom sve nadležne službe dužne su reagirati.

Posljednje dojave o bombama u trgovačkim centrima zabilježene su u nedjelju predvečer, kad se u neposrednoj blizini nekih zagrebačkih centara stvorila poprilična gužva, i to posebno na izlazu iz podzemne garaže.

Na koji bi način najbrže i najsigurnije trebalo provesti hitnu evakuaciju iz zatvorenih prostora, pitali smo neke od stručnjaka za sigurnost, centre i policiju.

Posjetitelji centara trebali bi dobiti letke s uputama za postupanje 

Stručnjak za sigurnost i bivši voditelj zagrebačkog Ureda za upravljanje hitnim situacijama, Pavle Kalinić, ističe kako bi svi centri posjetiteljima trebali podijeliti letke s preciznim uputama za postupanje u slučajevima hitne evakuacije.

"Upute se posjetiteljima mogu dati preko razglasa, a bilo bi dobro imati i štampane letke. Pokretne stepenice koje vode na gornje katove trebalo bi isključiti, a svi građani moraju točno znati koji je najbliži evakuacijski put, odnosno izlaz u odnosu na mjesto na kojem se u tom trenu nalaze", pojasnio je Kalinić te dodao kako je najvažnije da posjetitelji u najkraćem vremenu napuste zgradu s obzirom na to da je najvažnije zaštititi živote građana.

Na pitanje je li u situacijama koje iziskuju hitnu evakuaciju razborito ljude upućivati u podzemne garaže po parkirana vozila, bivši voditelj Ureda za upravljanje hitnim situacijama ističe kako to ni u kojem slučaju nije poželjno te ponavlja kako je najvažnije da građani što brže napuste centre.

Kad se nadležne službe uvjere da su svi posjetitelji na sigurnoj udaljenosti od zgrade za koju je zaprimljena dojava o postavljenoj bombi, mogu se poduzeti daljnji koraci, dodaje Kalinić.

Policija: Što poduzeti u slučaju prijetećih dojava? 

U Policijskoj upravi zagrebačkoj ističu kako se na teren izlazi odmah nakon dojave, a postupa se, kako pojašnjavaju, u skladu sa situacijom, no sve kako bi se zaštitili građani. Sredinom lipnja u PUZ-u je održan sastanak sa šefovima za sigurnost više trgovačkih centara.

"Tema održanog sastanka su postupci i mjere samozaštitnog ponašanja i sigurnosti građana kod dojava o eksplozivnim i sličnim napravama", naglašavaju u policiji te dodaju kako je potrebno podignuti razinu sigurnosti i samozaštitnog ponašanja.

Pročitajte i ovo Avenue Mall 12. prijetnja VIDEO Policija pročešljala sva tri trgovačka centra u Zagrebu: Dojave o bombama su bile lažne

Pročitajte i ovo Ilustracija Diljem Zagreba Bilo ih je čak 11: Objavljeni detalji o prijetnjama bombama u trgovačkim centrima

"Potrebno je stvoriti temeljne pretpostavke pomoću kojih bi se mogućnost ugrožavanja sigurnosti ljudi, objekata i institucija dovela na najmanju moguću mjeru. Svim prisutnima skrenuta je pozornost na potrebu organizirane provedbe mjera, kao i na važnost uloge zaštitarske službe ali i ostalih zaposlenika te osnovna pravila ponašanja nakon zaprimljenih anonimnih dojava", naveli su u PUZ-u.
U policiji ističu i kako nema mjesta panici, no podsjećaju građane da, uoče li bilo kakve sumnjive predmete ili osobe, o tome obavijeste policiju na telefonski broj 192 i zatraže njihovu intervenciju.

Što se pak tiče gužvi koje su se stvorile na izlazu iz nekih centara, u policiji tvrde da i sami sudjeluju u regulaciji prometa ako je to potrebno, no upozoravaju i da sve ovisi o broju ljudi i automobila.

Probne evakuacije održavaju se jednom godišnje

"Arena Centar primjenjuje sve sigurnosne procedure sukladne zakonu i dodatno usuglašene s policijom, te ih po potrebi ažurira. Također, osoblje u trgovinama je informirano je o načinu postupanja u slučaju evakuacije. U ovakvim je iznimnim okolnostima najbitnije pratiti upute evakuacijske poruke, što su svi naši posjetitelji i zaposlenici bez iznimke napravili i treći put u dva mjeseca i na tome im se zahvaljujemo", odgovorili su iz tog trgovačkog centra na naš upit te dodali kako im je sigurnost građana na prvom mjestu.

Iz Avenue Malla najavili su da će održati nove edukacije. Potvrdili su i da se nakon svake dojave provodi evakuacija.

"Rute evakuacije su uvijek prohodne te ujedno samu probnu evakuaciju održavamo jednom godišnje kako bi zaposlenici i posjetitelji koji se u tome trenutku nalaze u centu, pravovremeno reagirali", naglasili su u trgovačkom centru u Novom Zagrebu.
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene