Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministarstvo očekuje najesen izobrazbu oko 4.000 povjerenika i odgovornih osoba, koja bi trebala završiti do kraja godine.


Ministarstvo zaštite okoliša i prirode pokrenulo je program izobrazbe gospodarenja otpadom za sve pravne subjekte s više od 50 zaposlenih, koji će morati odrediti povjerenike za otpad, dok će tvrtke za gospodarenje otpadom morati odrediti odgovorne osobe.

Vezani članci Konferencija o neodrživosti postojećeg odlagališta otpada Kaštijun Nakon prosvjeda protiv Kaštijuna ogradili se od prozivanja IDS-a: "Ograđujemo se od spornih izjava, mi smo apolitična skupina" Tomislav Tomašević Zagreb muku muči s glomaznim otpadom, a odvoza nema. Što kani Tomašević: ''Postoje određeni problemi i određena rješenja''

Ministarstvo očekuje najesen izobrazbu oko 4.000 povjerenika i odgovornih osoba, koja bi trebala završiti do kraja godine, a financirat će je pravne osobe, istaknula je u srijedu Sanja Radović Josić, načelnica Sektora za održivo gospodarenje otpadom u Ministarstvu.

Izobrazba povjerenika i odgovornih osoba provodit će se u veleučilištima i učilištima koja će po strogo propisanim uvjetima morati osigurati minimalno tri stručna predavača.

Nakon završetka programa, polaznik će polagati pismeni ispit i dobiti potvrdu na rok od pet godina. Ministarstvo će voditi evidenciju o izdanim potvrdama kroz registar osoba koje su uspješno završile izobrazbu.

Radović Josić tvrdi da će to za hrvatske tvrtke i institucije predstavljati samo jednokratni trošak, a višestruku dobit - neće plaćati kazne za nepropisno postupanje s otpadom i smanjit će troškove gospodarenja otpadom jer neće sve završiti u miješanom komunalnom otpadu.

Obveza imenovanja povjerenika za otpad odnosi se na tvrtke, javna poduzeća, jedinice lokalne samouprave, zdravstvene ustanove, obrazovne ustanove i dr.

Ako Hrvatska ne požuri, morat će EU plaćati za smeće!

Povjerenik za otpad i odgovorna osoba kroz program izobrazbe usvojit će znanja o zakonskim propisima i obavezama, izradi plana gospodarenja otpadom za tvrtku, organiziranju odvojenog prikupljanja otpada, skladištenju otpada, postupanju sa posebnim kategorijama otpada i opasnim otpadom.

Hrvatska do kraja 2018. mora uspostaviti cjeloviti sustav gospodarenja otpadom koji počiva na tri ključna stupa - razdvajanju otpada, sanaciji odlagališta i izgradnji centara za gospodarenje otpadom.

Cilj je smanjiti odlaganje otpada i povećati udio reciklaže na 50 posto odvojeno prikupljenog otpadnog papira, plastike, stakla i metala do 2020. godine.

Zakonom o održivom gospodarenju otpadom iz 2013. definirane su obaveze svih dionika sustava i rokovi u kojim treba osigurati odgovorno i propisno postupanje s otpadom, odnosno edukacija i podizanje svijesti o tome da otpad predstavlja važan resurs čijim pravilnim gospodarenjem poslovna zajednica ostvaruje korist, te sudjeluje u zaštiti okoliša i zdravlja ljudi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju