Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dostupna i putem interneta

Sve što morate znati o novim, čipiranim osobnim iskaznicama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sadržavat će vaše osobne podatke, ali i elektronički potpis, koji će imati snagu onog vlastoručnog. No, ako ne želite, staru osobnu ne morate mijenjati.

Stižu nove, čipirane osobne iskaznice. Sadržavat će vaše osobne podatke, ali i elektronički potpis, koji će imati snagu onog vlastoručnog. Vrijeme koje ste dosad gubili na raznim šalterima sada biste mogli uštedjeti jer nova iskaznice možete zatražiti preko računala.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Govorio i o obnovi Plenković poslao poruku BiH pa poručio: "Naša flota jedna je od najvažnijih na Mediteranu" Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se pohvalio: "Prosječna plaća narasla je za gotovo 500 eura"

Do određenih dozvola moći ćete doći i sami bez odlaska u primjerice, policijsku postaju. No, ako ne želite, staru osobnu ne morate mijenjati.

Stiže nova osobna iskaznica s čipom!

Nova osbna iskaznica tek će naizgled podsjećati na onu staru, no bit će to dokument koji će sadržavati puno više podataka. Na novoj osobnoj iskaznici elektronički je čip skriven. Na njemu je pohranjen potpis, koji zamjenjuje vaš vlastoručni, ali i potvrda vašeg identiteta sa svim podacima.

Možete je zatražiti putem interneta, a uz osobnu iskaznicu dobit ćete i podatke za njezinu aktivaciju i registraciju uz pomoć kojih ćete imati pristup određenim uslugama.

Umjesto sa 16, osobna će iskaznica biti obavezna s 18 godina. Po potrebi moći će se izvaditi i djeci. Poslužit će i  kao putna isprava, a oni stariji od 65 mogu birati žele li ju imati. Bez obzira na prebivalište pravo na nju imat će svi hrvatski građani.

"Bez potrebe da izmišljaju fiktivnu adresu, jer time mogu rješavati sve što im se najčešće događalo, a to je da u banci ne mogu podignuti novac, da ne mogu dokazati da nisu imali dokumet s kojim su se mogli identificirati i slično", kazao je ministar unutarnjih poslova, Ranko Ostojić.

Po novu ispravu ići ćemo svakih 5 godina, koliko je potrebno da se podaci nadopune. I stajat će 75 kuna. No svoju staru, ako ne želite, ne morate mijenjati. Ona vrijedi do isteka roka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene