Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za istim stolom

Plenkovića uskoro čeka razgovor s Orbanom koji će biti sve samo ne ugodan

Andrej Plenković (Foto: AFP)
Andrej Plenković (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Andrej Plenković (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak putuje u Mađarsku, na summit 16 zemalja srednje i istočne Europe i Kine. S kineskim premijerom razgovarat će o poboljšanju gospodarske suradnje. Dan poslije očekuje ga prvi službeni susret s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, s kojim će razgovor biti sve samo ne ugodan.

Viktor Orban i Andrej Plenković opet će se naći za istim stolom. Najprije sami 15 minuta, a poslije s izaslanstvima.

Pročitajte i ovo Prosvjed protiv Viktora Orbana - 3 Mjesec dana do izbora Tisuće u prosvjedu protiv mađarskog premijera: Skup je vodio čovjek kojeg smatraju prvom prijetnjom Orbanu na nadolazećim izborima Andrej Plenković i Viktor Orban (Foto: Twitter/VladaRH) SASTANAK S PLENKOVIĆEM Orban podržao namjeru Hrvatske da otkupi dionice Ine od MOL-a: "Želimo da se to riješi što je prije moguće"

Teme će biti Ina i mađarska blokada Hrvatske u gospodarskoj organizaciji OECD-u.

Na pitanje ide li premijer Plenković sa zahtjevom prema mađarskoj strani, Zdravka Bušić, državna tajnica ministarstva vanjskih poslova odgovorila je: ''To ćete čuti u utorak. Ne bih to nazvala zahtjevom, već ciljevima - kako ostvariti hrvatske interese. Jer smo sada na jednoj mrtvoj točci. Moramo se pomaknuti.''

S MOL-om su odnosi već dugo zategnuti. Sindikati očekuju čvrst stav Vlade. ''Očekujem jači državnički stav, u najmanju ruku ponašanje kao što se ponaša Orban. Mislim da je vrijeme da premijer kaže što je Ina za Hrvatsku'', rekao je Predrag Sekulić iz Stožera za obranu rafinerije Sisak.

Posljednji stav MOL-a je poznat: "Naš primarni cilj je dogovor s hrvatskom vladom, kako bismo zajedno radili za Inu. Ali ako u tome ne uspijemo, onda nećemo imati izbora nego prodati svoj udio u Ini", poručuju iz MOL-a.

Za idući tjedan Vlada je najavila natječaj za konzultanta za Inu. Oni bi trebali reći što je bolje - otkupiti Mol-ove dionice ili pronaći novog strateškog partnera. Oporba hvali razgovore. Ali i kritizira premijera.

''Most je dao svoj prijedlog otkupa Ine, ali HDZ ne želi čuti za njega. Izgleda da je njima bitnije zajedno s HNS-om privatizirati HEP'', rekao je Nikola Grmoja iz Mosta.

Poziciju Hrvatske otežava i izgubljena arbitraža u Švicarskoj. Suci su prihvatili Molove argumente. A iz te tvrtke zatražili prekid kaznenog progona u Zagrebu, za Zsolta Hernádija.

I dok se čeka rasplet druge arbitraže o plinskom biznisu, u Vladi su optimisti oko susreta Plenković-Orban. ''Sigurna sam da će oni doći do dobrih razgovora i da će biti pomaka u dobrom smjeru'', dodaje Bušić.

Stručnjaci, pak, ne očekuju odmah i rješenje za Inu. ''Jedino se nadam da je naš premijer dobro brifiran i informiran kao i sigurno Orban, o tome što se događa i određenim scenarijima u zaštiti interesa Ine i nadam se da bi to mogao biti početak rješavanja tog pitanja'', smatra Davor Štern, naftni stručnjak.

U Budimpeštu je u rujnu otišla i Predsjednica. I to neposredno nakon mađarske blokade u OECD-u. No, pitanje svih pitanja za obje zemlje je Ina, i tu će voditi najteži pregovori.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene