Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zato što su žene

'Svakodnevno ih ubijaju, kamenuju i premlaćuju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U razdoblju od 1. siječnja pa do 21. studenog u Republici Hrvatskoj ubijeno je 16 žena i dvije djevojčice.

Života su ih lišili njihovi mladići, bivši ili trenutačni bračni partneri, izvanbračni drugovi, očevi ili drugi muški članovi obitelji. Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama treba bi ukazati svim članovima društva da nasilje nikada nije rješenje.

Pročitajte i ovo Uhićenja zbog napada u Vukovaru Izražavaju podršku žrtvama Ženske udruge: "Napad na djecu u Vukovaru motiviran je nacionalnom mržnjom" Pravda za žene - 5 Nasilje nad ženama Zbog nasilnika s pozicije moći vodi borbu kojoj se ne nazire kraj: "Očito se njemu ništa ne može. Tko više ima, taj može sve"

Gordana Sobol slaže se da je žalosno da su se u RH crne brojke smrtnih slučajeva ustalile na neprihvatljivoj razini, što znači da ne činimo dovoljno i da imamo još jako, jako puno posla. 'Naglasak bi trebali staviti na prevenciju nasilja, odnosno, koncentrirati se na ono što možemo učiniti da do nasilja uopće ne dođe', kaže Sobol.

>> U 10 mjeseci u Hrvatskoj ubijeno 16 žena i 2 djevojčice

>> 'Oko 70 posto žena i djevojaka bile su žrtve fizičkog i seksualnog nasilja'

Dodaje kako naše institucije reagiraju tek kada se nasilje dogodi. 'Edukacija bi trebala biti prisutna od najranije dobi i tu je taj prostor na kojem trebamo raditi i u koji trebamo ulagati novac. Nažalost, u ovo recesijsko doba programi prevenciji prvi su ti na kojima se štedi, a točno to se i nama dogodilo', objašnjava Sobol i ističe da u temama kao što su borba protiv nasilja nad ženama svi trebaju zajedno djelovati.

Borba protiv nasilja treba se odvijati svaki dan

To se odnosi na političare, školski i zdravstveni sustav i na medije. 'Definitivno je da mediji premalo pažnje daju takvim problemima, no nisu usamljeni. Kada se obilježavaju dani protiv nasilja onda se rade seminari, radionice i ostali programi, stvar je u tome da tijekom cijele godine borba protiv nasilja treba biti prisutna, na taj način ćemo nešto napraviti', ističe Sobol i upozorava na veliku doprinos kojeg mediji mogu dati u borbi protiv nasilja nad ženama jer mogu senzibilizirati javnost.

I obiteljsko nasilje u većini slučajeva je nasilje nad ženama, u kojem su žrtve i djeca, kaže Gordana Lukač Koritnik Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova  Gordana Lukač Koritnik naglašava kako na današnji dan javnost mora biti svjesna da je nasilje nad ženama rodno uvjetovano točnije, da se ono događa samo zato što su žene. Tako je u cijelom svijetu, negdje se žene kamenuje, negdje im se osakaćuju genitalije, negdje ih se premlaćuje.

'I obiteljsko nasilje je u većini slučajeva nasilje nad ženama, a tako ga se ne percipira jer je unutar obitelji. Tu su još žrtve i djeca koja gledaju nasilje nad majkama', tvrdi pravobraniteljica. I ona upozorava na važnost edukacije koja će suzbiti nasilje u korijenu i ističe da se nasilje može suzbiti mjerama kroz kaznenu politiku, no za to se u državi nema previše sluha.

'Ja sam predložila da se u novu nacionalnu strategiju za suzbijanje nasilja uđe obaveza objavljivanja presuda Visokog suda, no taj prijedlog nije prihvaćen. Tako ne možemo reći jesu li kazne za nasilje nad ženama premale ili nisu', kaže pravobraniteljica.

Predstavnice ženske udruge B.a.B.e. danas će minutom šutnje na zagrebačkom Trgu bana Jelačića dati svoj doprinos Međunarodnom danu borbe protiv nasilja nad ženama. Kada bi svi članovi društva u jednoj minuti u danu razmislili što mogu učinit da tolerancija zamijeni agresiju i kada bi svi nasilnici zastali minutu prije nego što im 'poleti šaka' i shvatili da postoji bolje rješenje, crne statistike postale bi dio prošlosti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene