Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imaju milijun načina preživljavanja

'Svaki novi virus je opasnost za čovječanstvo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Virus svinjske gripe probudio je stare ljudske strahove o kataklizmičkom kraju naše civilizacije. Svi su čuli ono znanstveno mišljenje kako je vrlo vjerojatno kako će jednog dana Zemlju pogoditi takva kataklizma da će samo bakterije preživjeti, a one će sigurno preživjeti

Mogu se čuti i znanstvena predviđanja da će čovječanstvo ponovno udariti neki virus poput onog španjolske gripe 1928. kada je diljem svijeta umrlo 100 milijuna ljudi. Ne tako davno, 1968. je gripa potekla iz Hong Konga ubila milijun ljudi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stvara se nepotrebna panika Liječnici smiruju: Ne treba vam dupla doza cjepiva protiv gripe Slika nije dostupna A je li je uopće bilo? WHO: Pandemija svinjske gripe završena

>> Prva smrt izvan Meksika: U SAD-u umrlo dvogodišnje dijete

Akademik Vlatko Silobrčić rekao je za Dnevnik.hr da je 'svaki novi virus opasnost za čovječanstvo'. Silobrčić kaže da je kod virusa svinjske gripe snaga njegova novost a ne sama jakost.

'Virus je najopasnija pojava jer se prilagođava svim promjenama kako bi preživio'

'Virus je u svijetu mikrobioloških agensa jedna od najopasnijih pojava jer živi u stanici i prilagođava se svim vrstama promjena kako bi preživio. Ovaj virus svinjske gripe sada ima jedan novi dio genoma koji je različit od svih dosadašnjih pa imamo novi virus protiv kojeg naš imunološki sustav tek treba razviti zaštitu', kaže Silobrčić. Akademik kaže da je obrana u svim ovakvim slučajevima ista: proizvodnja cjepiva za što treba pet do šest mjeseci, sprječavanje kontakata između zaraženih i zdravih. Najveći problem današnjeg doba su letovi avionom zbog kojih je u kratkom roku moguće obići cijelu zemaljsku kuglu, a zaraženi lete okolo nesvjesni da nose virus.

'Moguće je da za šest mjeseci kada cjepivo bude gotovo ovaj virus svinjske gripe ponovno mutira te da to cjepivo ne djeluje. Virus ima fenomenalne mogućnosti varanja domaćina, ima milijun načina preživljavanja', kaže Silobrčić koji ipak ne sumnja da će to cjepivo zadati veliki udarac svinjskoj gripi.

Ne može se zaustaviti pojava novih virusa

'Pojavljuju se novi virusi i to se ne da zaustaviti. Virus je toliko jak, koliko je nov. Njegova novost je opasna. Kao što kažu neki znanstvenici, možda nećemo nikada u potpunosti shvatiti sve elemente virusa, ali ćemo moći prepoznati što se dogodilo' kaže akademik. Što se tiče strahova da će neka pandemija pobiti čovječanstvo, Silobrčić misli da nismo u potpunosti bespomoćni. 'Kako se javljaju novi sve jači virusi, tako se rastu i naše mogućnosti. Cjepivo će djelovati, a ako se širi rapidno, na raspolaganju imamo sredstva izolacije', kaže Silobrčić koji se ne slaže s dojmom ljudi da virusi sve češće mutiraju i da nas sve češće pogađaju jer se oduvijek redovito pojavljuju novi virusi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene